Свети Мардарије пред Новосађанима

У скоро до краја испуњеној биоскопској сали Културног Центра Новог Сада, премијерно је приказан филм из Продукције ''Пријатељ Божији'' под насловом ''Свети Мардарије – владика без адресе''.

20.06.2019. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Документарно-играни филм ''Свети Мардарије – владика без адресе'' је сведочанство узвишеног хришћанског етоса првог српског епископа првоосноване Епархије СПЦ у Америци и Канади, Мардарија Ускоковића.

Његова љубав према Христу и Роду, мучеништво, прегалаштво и креативност, приказани у овој филмској причи, одушевили су гледаоце. Не постоји у читавој историји 20. века пример таквог приноса човека који је распет између своје неизлечиве болести и људске мржње и прогона од стране својих, од смрти отимао дан по дан, како би до краја саградио грандиозну грађевину нашег националног, духовног и културног здања под којим ће српски народ у Америци и Канади сачувати свој дух и идентитет.

До свог прослављења 2017. године, владика Мардарије је био потпуно непознат не само широј, већ и црквеној јавности. Зато је његово дело приказано на филмском платну изазвало велику радост посетилаца који су личност владике Мардарија доживели као својеврсно откриће.

Пројекцији су присуствовали и глумци Српског Народног Позоришта који су тумачили ликове историјских личности са којима је владика Мардарије делио време и простор, као и посленици филма који су том приликом изрекли најласкавије оцене овом остварењу.

Да подсетимо, филм је до сада приказан у Сједињеним Америчким Државама и Холандији, док је домаћа публика имала прилику да га види у Крушевцу и Новом Саду.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.