Амфилохије позвао на мир, а не на насиље

Писмо митрополита црногорско-приморског Амфилохија организаторима Параде поноса у Подгорици није и не сме бити схваћено као позив на било какво насиље против било кога, већ као позив на разум, мир, братску љубав и слогу, саопштено је данас из Митрополије.

19.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Амфилохије позвао на мир, а не на насиље Писмо митрополита црногорско-приморског Амфилохија организаторима Параде поноса у Подгорици није и не сме бити схваћено као позив на било какво насиље против било кога, већ као позив на разум, мир, братску љубав и слогу, саопштено је данас из Митрополије.
Истиче се да у јавности постоје погрешна и нетачна тумачења писма митрополита Амфилохија поводом геј параде у главном граду Црне Горе 20. октобра.
Митрополит у том писму није рекао ништа ново у односу на оно што је било говорено у 2.000 година хришћанства по питању људског греха и разликовању људског греха од врлине и онога што и данас све хришћанске цркве тврде и што је, на крају крајева, тврдња свих монотеистишких, па и других, религија, наводи се у саопштењу.
Додаје се да “изношење хришћанског става по односном питању није и не сме бити схваћено као позив на било какво насиље против било кога и са било чије стране.
Писмо је позив на разум, на мир, на братску љубав и слогу и на заштиту основних људских права свих људи без разлике, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.
Митрополит Амфилохије раније је у отвореном писму организаторима, како је казао, параде бестидности у Подгорици, навео да одржавање те манифестације представља гажење моралног осећања огромне већине људи у Црној Гори.
Он је оценио да је одржавање Параде поноса у Подгорици последица чињенице да се власт у Црној Гори налази под притиском европских геј лобија.
Иступ митрополита Амфилохија, поводом геј параде у Подгорици, критиковали су црногорски заштитник људских права и слобода Шућко Баковић, европски парламентарац Јелко Кацин, директорка Сигурне женске куће Љиљана Раичевић и представница организације “Јувентас” Јелена Дацић.
Баковић је позвао митрополита Амфилохија да се уздржи од изјава о ЛГБТ заједници, због, како је навео, изношења дискриминаторских ставова у односу на припаднике различите сексуалне орјентације и родног идентитета. Кацин је оценио да изјаве митрополита Амфилохија о подгоричком прајду звуче као говор мржње, због чега би требало да реагују надлежне државне институције.
Црногорска полиција раније је одобрила одржавање Параде поноса заказане за 20. октобар у Подгорици, а на обезбеђењу те манифестације биће ангажовано скоро 2.000 полицајаца.
Организатори подгоричког прајда саопштили су раније данас да се не плаше нереда, а црногорска полиција је још једном позвала грађане да се суздрже од насиља.
Прва геј парада у Црној Гори одржана је 24. јула у Будви, али је завршена неславним билансом - жестоким сукобом полиције и противника манифестације, што је резултирало привођењима и повредама.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.