Антиохијска патријаршија не прихвата одлуку Јерусалимске патријаршије

У сриједу 13. марта одржано је ванредно засиједање Светог синода Антиохијске православне цркве поводом одлуке Јерусалимске патријаршије о оснивању нове епархије у Катару.

17.03.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Антиохијска патријаршија не прихвата одлуку Јерусалимске патријаршијеУ сриједу 13. марта одржано је ванредно засиједање Светог синода Антиохијске православне цркве поводом одлуке Јерусалимске патријаршије о оснивању нове епархије у Катару. Свети синод Јерусалимске патријаршије је 4. марта 2013. изабрао архимандрита Макарија за Архиепископа катарског.
У саопштењу издатом са засиједања у Баламанду, којим је предсједавао Његово блаженство Патријарх антиохијски Јован Х, наводи се да овај чин крши каноне Православне цркве, будући да се Катар налази на канонској територији Антиохијске патријаршије.
„Антиохијска црква одбија да прихвати ову одлуку Јерусалимске патријаршије и неће признати било ког епископа на територији земље Катар који се налази ван јурисдикције Антиохијске апостолске катедре, и моли Јерусалимску патријаршију да, што прије, ријеши ово питање. Антиохијска црква се нада да неће морати да заузме став који ће водити прекиду општења са Јерусалимскпм патријаршијом“, каже се у саопштењу.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.