Архиепископ охридски Јован осуђен на три године затвора

Данас је завршен најновији, политички монтиран судски процес против Архиепископа охридског Јована, Епископа брегалничког Марка, Епископа стобијског Давида, јеромонаха, игумана, монахиња и вјерника Православне охридске архиепископије.

03.07.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Архиепископ охридски Јован осуђен на три године затвораДанас је завршен најновији, политички монтиран судски процес против Архиепископа охридског Јована, Епископа брегалничког Марка, Епископа стобијског Давида, јеромонаха, игумана, монахиња и вјерника Православне охридске архиепископије. Судија Ивица Стефановски је саопштио следећу пресуду: Сви оптужени су криви. Архиепископу Јовану изречена је затворска казна од три године, а осталима условна казна од двије године, уколико у наредних пет година почине исто кривично дјело. Суд је, такође, донио пресуду да се конфискује имовина Православне охридске архиепископије.
Већ је пословична чињеница да се, годинама уназад, у свим међународним извјештајима македонско правосуђе наводи као један од најпроблематичнијих сегмената македонског друштва, управо због подложности корупцији и политичком утицају. Овај политички монтиран судски процес представља доказ поменутих међународних извјештаја. Овакви монтирани судски процеси доказују да судови служе за политичке обрачуне, што још једном потврђује став о државном спонзорству и заштити монопола расколничке Македонске православне цркве и истовременом гажењу вјерских слобода и прогону на вјерској основи Православне охридске архиепископије. Ово је седма затворска пресуда изречена Архиепископу Јовану, који је већ дуже вријеме политички затвореник Републике Македоније.
Коначно, са оваквом пресудом и расколничка Македонска православна црква губи шансу за решавање раскола у коме се налази, притом учвршћујући у православном свијету представу о себи као о вјерској организацији која је творевина једног система и која активно учествује у прогону канонске Православне охридске архиепископије у Републици Македонији.
Што се тиче навода медија, обавјештавамо јавност да само сујевјерни или неупућени у вјеру могу разумјети условну реченицу као клетву. Православна охридска архиепископија никада на никога није бацала клетве, иако таквих примјера има у историји Цркве. За илустрацију наводимо један такав примјер: Свети Василије Острошки је купио земљу за Цркву, а затим је за ту земљу неправедно оптужен и локални кнез му је одузео имовину. Када се свети Василије пожалио Патријарху Максиму, он је написао кнезу писмо следећег садржаја: „…и ако неко од вас хришћана покуша да одузме земљу од манастира Острога, таквоме нека Господ одузме и дом, и њега, и његове синове, и његову стоку и сву његову имовину нека Господ уништи, и нека се затре његов траг и корјен навјек. Амин.“ Упућенима у вјеру познат је даљи ток догађаја.
Када престану да дјелују правни закони, тада на снагу ступају духовни закони. Сви у Православној охридској архиепископији се моле да ови духовни закони никога не повриједе, да преовлада разум, за добро свих грађана, за добро Републике Македоније.
Извор: Православна охридска архиепископија



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.