Аја Софија поново џамија

Црква Свете Софије у Истанбулу биће модернизована како би опет постала џамија, пренела је данас турска штампа, док пројекат о претварању чувене цркве у исламско верско место изазива велику полемику.

27.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Аја Софија поново џамијаЦрква Свете Софије у Истанбулу биће модернизована како би опет постала џамија, пренела је данас турска штампа, док пројекат о претварању чувене цркве у исламско верско место изазива велику полемику.
Лист Хуријет пише данас да би почетком наредне године требало да почне реновирање тог здања. Међутим, Турска и Грчка пре око недељу дана повеле су оштар вербални спор о евентуалној поновној промени намене туристичке атракције Истанбула и музеја Аја Софија, у џамију.
Грчка је оштро реаговала на изјаву заменика турског премијера Булента Аринча, који је недавно изразио наду да ће "ускоро поново бити џамија Свете Софије". Византијска црква Свете Софије је саграђена 537. године, а у џамију је претворена 1453. године, за време Отоманског царства. Потом је 1935. претворена у музеј. Аја Софија се налази на списку светске културне баштине организације УН за образовање, културу и науку (УНЕСЦО).
Грчко министарство спољних послова саопштило је да "изјава високог турског званичника о конверзији византијске цркве у џамију вређа верска осећања милиона хришћана". На то је реаговало турско министарство спољних послова које је саопштило да се од Грчке "ништа не може научити" о слободи вере.
"Неповољан третман културних предмета и богомоља из отоманског доба у Грчкој је веома добро познат свима", наводи се у саопштењу турског министарства.
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.