Вандализам над хришћанским светињама

У Призрену оскрнављена Црква Светог Спаса из 14. века. Разваљена улазна врата, разбијени су и прозори у олтарском делу, украдена је црквена капија...

17.09.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Вандализам над хришћанским светињамаУ Призрену оскрнављена Црква Светог Спаса из 14. века. Разваљена улазна врата, разбијени су и прозори у олтарском делу, украдена је црквена капија...
Како су саопштили из Епархије рашко-призренске, поред оштећења на улазним вратима која су обијена, разбијени су и прозори у олтарском делу, украдена је црквена капија, а оштећене су и светиљке које осветљавају порту. Епархија рашко-призренска је пријавила обијање храма косовској полицији, из које истичу да је истрага у току.
Вандализам над хришћанским светињама, међутим, постаје све учесталији и у европским државама. Портал Л’обсерватоире де ла Цхристианопхобие описује два случаја рушења статуа Дјеве Марије, који су се десили у Италији.
Први од њих је био у провинцији Бари. Обезглављена статуа Мадоне Лурдске нађена је на територији парохије светог Николе у Торе-а-Маре. Статуу од 80 цм, која се налазила поред распећа, истргли су из земље и разбили је о зид у парампарчад. Пронашао ју је један радник који се свако јутро прије одласка у фабрику молио пред статуом Богородице.
Други акт вандализма забиљежен је у Болоњи. Злочинци су срушили статуу Дјеве Марије од теракоте, која се налази близу Црвене касарне на периферији града (мјесто масовних убистава италијанских патриота из Другог свјетског рата), чији је аутор познати савремени италијански скулптор Чезаре Винћенци. Ова статуа већ други пут бива оштећена.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.