Васељенски патријарх октобра у Србији

Васељенски Патријарх Вартоломеј потврдио је долазак у Србију у октобру на централну манифестацију обиљежавања 17 вјекова Миланског едикта у Нишу, речено је у Београду на сједници Организационог одбора за обиљежавање јубилеја 1700 година Миланског едикта.

14.02.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Васељенски патријарх октобра у СрбијиВасељенски Патријарх Вартоломеј потврдио је долазак у Србију у октобру на централну манифестацију обиљежавања 17 вјекова Миланског едикта у Нишу, речено је у Београду на сједници Организационог одбора за обиљежавање јубилеја 1700 година Миланског едикта.
На овој другој сједници Одбора, којим су предсједавали предсједник Србије Томислав Николић и Његова Светост Патријарх српски Иринеј, усвојен је извјештај о досадашњем раду и предлози за будуће манифестације у оквиру јубилеја.
Николић је пренио благослов Васељенског Патријарха Вартоломеја, који је потврдио долазак у октобру ради учествовања на заједничкој литургији – саопштила је прес-служба предсједника Србије.
Патријарх Иринеј је изразио задовољство успјехом који је постигнут у реализацији пројекта обиљежавања Миланског едикта, истакавши да је порука хришћанске љубави и слоге на прави начин послата у свијет.
Организациони одбор се сагласио са предлогом Николића да се у оквиру државног програма обиљежавања Миланског едикта одржи умјетничка колонија која ће окупити најпрестижније визуелне умјетнике цијелог свијета, који ће умјетнички изразити идеје у вези са Миланским едиктом.
Намјера је да ти радови остану у Србији као трајно свједочанство обиљежавања ове свечаности и буду презентовани широм свијета.
На сједници су представљене и иницијативе Српске православне цркве и Српске академије наука и уметности, које имају за циљ да се домаћој и страној јавности приближи на стручан и јасан начин историјска и вјерска вертикала од цара Констатина до цара Душана кроз серију отворених предавања у земљи и иностранству.
Централна прослава обиљежавања 1.700 година од доношења Миланског едикта у Србији почеће 6. октобра у Нишу и трајаће неколико дана.
Прослави ће присуствовали сви патријарси и представници свих Православних цркава као и великодостојници других хришћанских конфесија.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.