"ВЈЕРОМ ПОБИЈЕДИШЕ ЦАРСТВА"

Јевр.11, 24-26; 11, 32-12, 2
Чујете данас људе да се ките вјером и говоре да су “вјерници”, а да при том ни малим прстом лијеве ноге не мрдну из своје жабокречине и тоталне вјерске замрлости. Свети апостол од нас тражи из вјере жртву. “И ђаволи вјерују, и дрхте, али хоћеш ли да знаш, о човјече сујетни, да је вјера без дјела мртва”, узвикује свети апостол Јаков.

30.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Свети Апостол, на овој светој служби Божијој прочитан, по-чиње ријечју: вјера. Апостол Павле ставља пред нас појам вјере да ми, из каснијег његовог казивања, видимо шта вјера значи и какве подвиге и жртве од нас захтијева. Јер, браћо моја и сестре, чућете данас људе да се ките вјером и говоре да су ”вјерници” а да при том ни малим прстом лијеве ноге не мрдну из своје жабокречине и тоталне вјерске замрлости. ”Вјеровао би свако, кад би могло бит', да очита ”Вјерују”, па да буде сит”, исмијавао је, у своје вријеме, вјеру Васо Пелагић, не знајући да је с овим велику истину рекао.
Како и кроза што ови исповједници вјере све ово, и много другог, учинише? Да ли вербалним и многоглагољивим мудровањем, на меку душеку лежећи? Не, браћо моја и сестре, него кроз велику жртву и страшно страдање. ”Они, којих свијет не бијаше достојан, потуцаху се по пустињама и горама и по пештерама и по јамама земаљским”. (Јевр. 11, 38) ”Други пак бијаху мукама уморени, не приставши на избављење, да би добили боље васкрсење; а други искусише поруге и шибања, па још окове и тамнице; камењем побијени, престругани, измучени, од мача помријеше; потуцаше се у кожусима и козјим кожама, у оскудици, у невољама, у патњама.” (Јевр. 11, 36 – 37)
”При разлучењу душе од тела - како нас учи Преподобни Јован Лествичник - нећемо бити окривљени због тога што нисмо чинили чудеса, што нисмо богословствовали, што нисмо имали виђења, него ћемо, нема сумње, пред Богом одговор дати због тога што нисмо без престанка оплакивали грехе своје” и што нисмо извршавали ни оно мало, пред нас постављено и од нас захтијевано.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.