Епископ Теодосије: Од погрома 2004. није било теже

Епископ рашко-призренски Теодосије изјавио је да ситуација на Косову и Метохији није била тежа још од погрома у марту 2004. године.

23.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Епископ Теодосије: Од погрома 2004. није било тежеЕпископ рашко-призренски Теодосије изјавио је да ситуација на Косову и Метохији није била тежа још од погрома у марту 2004. године.
"Након овог најновијег таласа насиља, ситуација на Косову и Метохији је на најнижем нивоу од мартовског погрома 2004. године. Прошло је пуних осам година од тог страшног догађаја, а видимо да и даље постоји спремност једног дела албанске заједнице да почини најстрашније злочине, међу којима је и варварско скрнављење гробова", рекао је Теодосије за "Блиц".
Он је указао да је мучан осећај када гледа слике поломљених гробова и запаљених крстова.
"Ово је слика Косова и Метохије 14 година после рата и опомена Европи која ове године слави 1.700 година Миланског едикта и давање слободе хришћанству. Европа не сме да дозволи да се након толико векова поново пале крстови и уништавају хришћанске светиње и гробови. Ови немир су нанели душевни бол Србима и свим хришћанима који гледају ове слике, али много већу цивилизацијску и моралну срамоту наносе косовским Албанцима", рекао је епископ рашко-призренски.
Он је подсетио да су сви међународни представници осудили ово насиље, нарочито шеф канцеларије ЕУ Самуел Жбогар, Кфор, ОЕБС и други.
"У речима тих људи видим запрепашћеност бруталним сценама које се могу видети по нашим гробљима. Кфор и полиција су појачали присуство око наших објеката и колико се може видети, постоји чврст став да се не дозволи даље насиље против хришћанских светиња", рекао је Теодосије.
Он је истакао да када ни кости упокојених немају мира у овој земљи, многи се питају каква их будућност чека међу људима који не презају ни од раскопавања гробова.
"Али народ је храбар и вековима подноси такве злочине, па ово може само да нас још више оснажи. Када је реч о свештенству, оно је безбедно иако су две монахиње и две старице у манастиру Пресвете Богородице у Ђаковици провеле бесану ноћ, док су насилници урлали само тридесетак метара даље, желећи да спроведу одлуку својих вођа да униште ову светињу", рекао је епископ Теодосије.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.