Заплењено више од 1000 фресака, икона и слика

Албанска полиција запленила је више од 1.000 вјерских реликвија и других уметничких дела, која датирају од 15. до средине 20. века, и ухапсила двојицу мушкараца осумњичених да су планирали да их продају у иностранству.

10.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Заплењено више од 1000 фресака, икона и сликаТирана – Албанска полиција запленила је више од 1.000 вјерских реликвија и других уметничких дела, која датирају од 15. до средине 20. века, и ухапсила двојицу мушкараца осумњичених да су планирали да их продају у иностранству.
Из полиције у Тирани је саопштено да је 1.077 икона, фресака и других уметничких предмета украдено из цркава и културних центара у југоисточној Албанији и суседној Македонији, наводи се у саопштењу полиције из Тиране.
Украдени предмети пронађени су у две куће у главном граду Албаније, где су осумњичени и ухапшени касно синоћ.
Албански званичници нису изнели процену вредности украдених предмета.
Портпарол албанског Министарства културе Милена Селими рекла је да су украдена уметничка дјела вероватно била намењена продаји у другим балканским земљама или у западној Европи.
Албански премијер Еди Рама одао је призање полицији за хапшења и позвао грађане да помогну да би се зауставило пљачкање културне баштине земље.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.