Изабран нови бугарски патријарх

Његово Преосвештенство Митрополит Русе г. Неофит изабран за новог поглавара Бугарске Православне Цркве. Како је раније саопштено, Митрополит Неофит је био један од три кандидата изабрана прошле недеље, уз Митрополита старо-загорског Галактиона и Митрополита ловчанског Гаврила.

25.02.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Изабран нови бугарски патријархЊегово Преосвештенство Митрополит Русе г. Неофит изабран за новог поглавара Бугарске Православне Цркве.
Како је раније саопштено, Митрополит Неофит је био један од три кандидата изабрана прошле недеље, уз Митрополита старо-загорског Галактиона и Митрополита ловчанског Гаврила.
Он ће на трону бугарских патријараха наслиједити блаженопочившег Патријарха Максима, који се налазио на челу Бугарске православне цркве од 1971. године до свог упокојења 6. новембра 2012.
Његово Високопреосвештенство Митрополит Русе г. Неофит јуче је изабран за новог патријарха Бугарске Православне Цркве. Устоличењу су присуствовали Преосвећени Епископи шумадијски Јован и нишки Јован.
Нови бугарски патријарх, на крштењу Симеон Николов Димитров, рођен је 15. октобра 1945. у Софији. Софијску духовну семинарију је завршио 1965. да би од 1967. до 1971. студирао на Духовној академији Светог Климента Охридског у Софији. О јесени 1971. до 1973. године провео је на богословској специјализацији при катедри „Црквено певање“ на Московској духовној академији, да би од 1. септембра 1973. био предавач црквеног појања и диригент студентског хора на Духовној академији у Софији. У Тројанском манастиру је пострижен у монашки чин 3. августа 1975. кад је добио име Неофит. Чин монашења савршио је лично блаженопочивши патријарх Максим.
Патријарх Максим је рукоположио монаха Неофита у јерођаконски и јеромонашки чин у Саборној цркви Свете Недеље у Софији 1976. године. Почев од 1975. он је диригент Свештеничког хора, а од 1977. он је виши предавач источно-црквеног појања и богослужбене праксе на Софијској духовној академији. У тој служби остаје до 1980. године. У чин архимандрита произведен је у софијској Саборној цркви 21. новембра 1977. године.
За викарног епископа Митрополита софијског с титулом Левкијски хиротонисан је 8. децембра 1985. у патријаршијској катедрали Светог Александра Невског.
Почев од 1. децембра 1989. године епископ Неофит је ректор Софијске духовне академије, а 15. јула 1991. изабран је за првог декана Богословског факултета од како је 1. јула те године ова висока богословска школа враћена у састав Софијског универзитета. На овом положају је остао до јануара1992. године. Наиме, од 27. јануара 1992. епископ Неофит је главни секретар Светог Синода. За Митрополита доростолског и червенског изабран је 27. марта 1994. године, а канонски је устоличен 3. априла.
Међутим, одлуком Петог црквено-народног сабора од 17. децембра 2001. године Доростоло-червенска епархија је подељена на Русенску (град Русе на Дунаву) и Доростолску епархију, па је митрополит Неофит остао на Русенској митрополији, с тим да врши дужност администратора новоосноване Доростолске митрополије. Као Митрополит русенски обављао је дужност председника синодалне Просветне комисије.
За Патријарха Бугарске Православне Цркве изабран је 24. фебруара 2013. године.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.