Изложба Архива СПЦ

У Музеју Српске православне цркве отворена је изложба "Београдска митрополија и српски духовни простор (1804-1918)" на којој су приказани неки од докумената из богатог архива Српске православне цркве.

30.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Изложба Архива СПЦУ Музеју Српске православне цркве отворена је изложба "Београдска митрополија и српски духовни простор (1804-1918)" на којој су приказани неки од докумената из богатог архива Српске православне цркве.
Патријарх српски Иринеј на отварању је подсетио да је изложба организована да би се још једном скренула пажња на проблем чувања докумената у архивима.
Он је истакао да је "Архив део наше прошлости и историје" и да "треба да се нађе адекватно решење".
Директор Архива Српске Православне Цркве и аутор изложбе Радован Пилиповић рекао је да изложба даје увид у пресек фондова и документације која је похрањена у Архиву, оценивши да се без архива не може писати историја државе и региона.
Како се наводи у каталогу изложбе, тим запослених и ангажованих у Архиву СПЦ је од 1. септембра 2012. године до 1. септембра ове године успео да рехабилитује 500 дужних метара архивске грађе црквеног порекла из старијег периода и да одреди неколико архивских фондова и избирки међу којима се истичу - "Фонд Конзисторије Митроплије београдске Кнежевине и Краљевине Србије и Збирке митрополита Михаила (1859-1898)", "Инокентија" (1898-1905) и "Димитрија (1905-1920)".
У оквиру фондова налезе се дојкумента, писма, спискови, а који се односе на свештенство, на храмове, цркевене мисије и културе, црквено судство, финансије, црквену просвету...
 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.