И даље терор над Србима на КиМ

Сабор Српске православне цркве констатовао је са жаљењем да међународни протекторат и присуство НАТО снага на Косову и Метохији, па ни најновији преговарачки процес на највишем нивоу у Бриселу, није донео ни правду нити решење проблема, те да је на делу "мекши терор" над Србима у овој српској покрајини.

05.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

И даље терор над Србима на КиМСабор Српске православне цркве констатовао је са жаљењем да међународни протекторат и присуство НАТО снага на Косову и Метохији, па ни најновији преговарачки процес на највишем нивоу у Бриселу, није донео ни правду нити решење проблема, те да је на делу "мекши терор" над Србима у овој српској покрајини.
Сабор је, у саопштењу после завршетка заседања протеклих дана у Патријашрији у Београду, изразио жаљење због честих антиправославних и антисрпских провокација у суседним земљама - Хрватској, БиХ, Црној Гори, као и због повремених инцидената у самој Србији, првенствено у Рашкој области.
У саопштењу се наводи да се наставља страдање Срба на Косову и Метохији и да је, после рушења и скрнављења православних светиња, изгона стотина хиљада Срба, трговине људским органима и сличних недела, сада на делу нешто "мекши" терор – варварско уништавање надгробних споменика, убиства, напади на имовину, гетоизација, свакодневне претње, тако да има мало тога што својим присуством треба да гарантују ЕУ и НАТО.
Изражавајући бојазан да примена постигнутих договора и споразума не доживи неславну судбину ранијих "стандарда пре статуса", Сабор је са одобрењем примио на знање активности Светог Синода предузете као допринос држави Србији и српском народу у целини на путу изналажења праведног и трајног решења.
У саопштењу се подсећа да је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић упознао Сабор о бриселском споразуму и да је констатовано да, и поред разлика у приступу појединим питањима, постоји јединство по питању будућности Срба на Косову и Метохији и непризнавању фантомске косовске државности, као и да власти Србије могу да рачунају на подршку СПЦ.
На седници је оцењено да мир и јединство СПЦ нарушава и монах Артемије, свргнути епископ рашко-призренски, са својим присталицама, и истакнуто да ће, уколико се у што скоријем року не одазове позиву на повратак канонском поретку, Црква бити принуђена да предузме додатне канонске мере.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.