Манастир на Синају затворен за поклонике

Један од најстаријих манастира на свету, чувени манастир Свете Катарине на Синају, затворен је за поклонике, како наводи сајт Ромфеа. Извештаји указују да су египатске власти након напада џихадиста на манастир наредиле да манастир привремено затвори своја врата поклоницима.

13.09.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Манастир на Синају затворен за поклоникеЈедан од најстаријих манастира на свету, чувени манастир Свете Катарине на Синају, затворен је за поклонике, како наводи сајт Ромфеа. Извештаји указују да су египатске власти након напада џихадиста на манастир наредиле да манастир привремено затвори своја врата поклоницима.
То је довело економског суноврата овог краја и локалног становништва који је свој опстанак заснивао на туризму као и на помоћи од манастира.
Отац Павле, сабрат овог манастира од 1972. године изјавио је да „упркос томе што монаси имају сад више времена за молитву и службу, они живе без уобичајених гужви посетилаца. Ми преживљавамо огромну финансијску кризу, и не можемо да покријемо манастирске трошкове и десетине породица које константно издржавамо".
Треба, међутим, напоменути да египатска влада није дала званично саопштење о затварању манастира.
Иначе, екстремистичка група Ансар ал-Бејт ал-Макдис, која има своју базу на Синају, преузела је одговорност за бомбашки напад на египатског министра унутрашњих послова у Каиру пре неки дан. То је довело до бојазни да манастир неће бити отворен већ овог месеца.
Манастир Свете Катарине саграђен је одлуком цара Јустинијана И (527-565) на месту испод Синајске горе, где се према Старом Завету Господ обратио пророку Мојсију. Затварање манастира десило се након уклањања са власти бившег председника Египта Мухамеда Морсија, што је довело до побуне у целој земљи и осветничке нападе на хришћанске цркве. Током последњих 50 година, манастир Свете Катарине затворио је своја врата два пута, 1977. године када је бивши председник Анвар Садат био у историјској посети Јерусалиму, и 1982. године када је египатска војска ушла на Синај након повлачења израелске војске.
Извор: спц.рс



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.