Милунка Савић коначно у Алеји великана

Посмртни остаци ратне ветеранке Милунке Савић похрањени су данас у Алеји великана у Београду, 40 година након њене смрти, уз присуство државног врха Србије, чланова породице и више од стотину грађана. Парастос је пред црквом Светог Николе на Новом гробљу служио патријарх српски Иринеј.

10.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Милунка Савић коначно у Алеји великанаПосмртни остаци ратне ветеранке Милунке Савић похрањени су данас у Алеји великана у Београду, 40 година након њене смрти, уз присуство државног врха Србије, чланова породице и више од стотину грађана. Парастос је пред црквом Светог Николе на Новом гробљу служио патријарх спрски Иринеј.
Милунка Савић борила се као добровољац у српксој војсци у балканским и Првом светском рату. Она је најодликованија жена у историји ратовања, двострука добитница "Легије части", ордена Карађорђеве звезде и једина жена носилац француског ордена "Ратни крст са златном палмом". Прозвана "српском Јованком Орлеанком", током службе је рањавана девет пута. Умрла је 1973. године у 84. години у Београду.
Његова Светост Патријарх српски Иринеј је казао да је "херојство Милунке Савић јединствено у нашем свету и времену". "Није мислила на свој живот, него на своју отаџбину. Славна Милунка жртвовла је себе без остатка и дочекала слободу Србије и српског народа", казао је патријарх Иринеј.
Председник Србије Томислав Николић истакао је у свом говору да је Савићева била "јединствена појава, не само у историји Србије, већ и у историји човечанства".
Церемонији преноса посмртних остатака присуствовали су министар одбране Небојша Родић,начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, београдски надбискуп Станислав Хочевар и више министара у актуелној влади. Милункин унук Дејан Станков казао је да је добро због будућих генерација да знају шта је његова баба радила, чиме се бавила и кроз шта је прошла.
"Она ми није причала пуно, али то што је причала звучало је као измишљено. Био сам клинац и нисам веровао у то", рекао је он.
Ковчег Милунке Савић положен је у гроб у Алеји великана уз све војне почасти и песму "Тамо далеко" коју је извео оркестар Војске Србије, након чега су венце положили председник Николић, министар Антић у име Владе Србије, чланови породице и бројни други званичници.
Церемонији су присуствовали представници амбасада и војни званичници 19 страних држава међу којима су Велика Британија, Француска, Италија, САД, Алжир, Тунис и Мароко, а у њихово име венац је положио амбасадор Палестине Мухамед Набхан.
(вести-онлине.цом)



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.