Митрополит Амфилохије освештао цркву у Љешевићима

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије обавио је са свештенством освећење новообновљене цркве Светог Николе у Љешевићима у Доњем Грбљу и у њој служио Свету архијерејску литургију.

17.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Митрополит Амфилохије освештао цркву у ЉешевићимаАрхиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије обавио је са свештенством освећење новообновљене цркве Светог Николе у Љешевићима у Доњем Грбљу и у њој служио Свету архијерејску литургију.
У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је рекао да је духовно сродство дубље, важније и јаче од тјелеснога. „Зато се у народу и каже за кума: Бог, па Свети Јован. Толико је дубоко то духовно сродство које је сродство у Христу. А колико је оно још дубље у заједничкој врлини, у заједничким заповијестима које испуњујемо у Христу и Светој Тројици у чије Име се крштавамо, у заједници Духа Светога и у заједници Тијела и Крви Господње“.
„Ево видите данас овдје, у овом светом храму, само Господ зна одакле се све сабрао овај Божји народ. Ево их и дјеца из велике царске Русије, дошла овдје међу нас. Ево их, као најрођенија браћа. Рођенији по Христу и по Богу и по Цркви и по Светом причешћу од оних које је нама родила мајка и који говоре једним језиком, али немају вјере у Христа и не примају Свето причешће“, објаснио је Владика.
Он је рекао да су биолошке везе принудне. „Веза у Христу Господу је веза заснована на Божјој слободи. Гдје је Дух Свети – ту је и слобода. А гдје је слобода – ту је истинска заједница, која је неразорива и која не постаје принудно. Као што постоје заједнице у партијама, чак и у идеологијама, у државама“.
„Те заједнице данас јесу, сјутра нијесу. Па и биолошка заједница – данас јесте, сјутра није. Тек онда када се претвори у ову заједницу, Христову заједницу, у Цркву Божју, када се сједини око Имена Божјега, она постаје вјечна и непролазна“, закључио је Митрополит Амфилохије.
Црква Светог Николе тешко је страдала у земљотресу 1979. године и од тада није била у богослужбеној употреби. Трудом одбора и добровољним прилозима мјештана Љешевића, црква је потпуно обновљења. Радови током којих је обновљена унутрашњост цркве са новим иконостасом и припратом, као и црквена порта трајали су двије године.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.