Музеј СПЦ значајнији него Византијски у Атини

У Музеју Српске православне цркве, где се данас отвара нова стална поставка, налазе се експонати нулте категорије који ће нас пред Европом представити као нацију велике културе, традиције и историје.

31.05.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Музеј СПЦ значајнији него Византијски у АтиниУ Музеју Српске православне цркве, где се данас отвара нова стална поставка, налазе се експонати нулте категорије који ће нас пред Европом представити као нацију велике културе, традиције и историје - оценио министар културе и имнформисања у Влади Србије Братислав Петковић
"Отвара се нова поставка Музеја СПЦ и то је велики датум. Био сам у Атини у Византијском музеју и експонати у СПЦ заслужују већу пажњу", рекао је Петковић и додао да се види колико је црква носила бакљу културе кроз векове.
Он је истакао да ће се у Музеју СПЦ наћи артифакти нулте категорије, као и да ће сада, захваљујући патријарху Иринеју, грађани, али и странци имати прилику да виде нешто што није могло да се види.
Министар културе је рекао да су уложена врло скромна средства и да је само урађен десни улаз у Патријаршији који је био запуштен.
Београдска публика ће први пут видети и неке вредне предмете из наших манастира. Биће изложени кивот краља Стефана Дечанског из манастира Дечани из 1343. године и икона чувеног монаха иконописца из 16. века Лонгина са кивота Стефана Дечанског, која се, такође, чува у овом манастиру.
Из музејске ризнице премијерно ће бити приказано много експоната, а у сталној поставци најдрагоценији је печат за који се претпоставља да је припадао кнезу Лазару.
Међу експонатима из сталне поставке, који до сада нису били изложени су и катапетазма (уметнички вез) монахиње Агније, Повеља Вука Бранковића манастиру Хиландару, слика „Свети Ђорђе“ Уроша Предића, оковано јаје - поклон Милоша Обреновића манастиру Крушедол, Повеља влашког војводе Дуке манастиру Милешеви, препис Раваничке повеље кнеза Лазара, затим цара Јосифа Првог, путири, богослужбени крстови, чаше тамјанице, жезла...
Министар културе је најавио да ће 3. јуна, поводом обележавања 1700 година хришћанства, на нишкој тврђави бити организован велики музичко - сценски спектакл где ће учествовати нишки симфонијски оркестар, као и велики број гостију.
Министар културе је најавио и да ће на дан убиства кнеза Михајла на Топчидеру, месту где је убијен, бити откривена плоча.
"Топчидер је запуштен и не служи нам на част да тако изгледа место где је убијен кнез Михајло", рекао је Петковић.
Када је реч о Ваздухопловном музеју, он је истакао да тај музеј има проблем статуса јер су ту 14 оснивача, као и да је идеја да он дође под окриље Министарства култура.
"Ваздухопловни музеј је величанствен и можда један од пет европских музеја који чувају експонате нулте категорије", рекао је Петковић.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.