Награда за игумана Ватопеда

У државном Кремаљском дворцу одржана је церемонија додељивања годишње међународне награде Фонда „Андреј Првозвани” под називом „Вера и оданост”. Ове године међу добитницима је и игуман манастира Ватопед на Светој Гори архимандрит Јефрем. Награђен је за подвиг служења јачању духовних веза православних народа.

17.12.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Награда за игумана ВатопедаУ државном Кремаљском дворцу одржана је церемонија додељивања годишње међународне награде Фонда „Андреј Првозвани” под називом „Вера и оданост”. Ове године међу добитницима је и игуман манастира Ватопед на Светој Гори архимандрит Јефрем. Награђен је за подвиг служења јачању духовних веза православних народа.
Архимандрит Јефрем је 2011, године пратио појас Пресвете Богородице на путу из Ватопеда у Русију. Великој светињи поклонило се неколико милиона људи, укључујући највише руководство Русије. Посматрачи су овај догађај назвали највећим мирним скупом народа у последњих 100 година.
По повратку на Атос, свештеника су ухапсили на основу измишљених оптужби, а затим пустили.
Подршку архимандриту Јефрему тада су пружили утицајни руски политичари, Руска Православна Црква и Министарство иностраних послова Русије.
Награда, коју је 1992. године установио Фонд „Андреј Првозвани”, традиционално се уручује на дан сећања на светог апостола Андреја, за заслуге за јачање руске државе, међусловенске слоге, савеза држава које су у пријатељским односима с Русијом и за обнову духовности.
Награда нема новчану компоненту, што симболизује несебичност служења друштву њеног добитника.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.