Наставља се дивљање албанских екстремиста

У Гораждевцу пуцано на споменик жртвама НАТО бомбардовања и српским дечацима убијеним код реке Бистрице. Разрушено гробље у Призрену. У центру Витине багером срушен споменик партизанима. Оштећена су гробља и споменици у Прилужју, Милошеву, Племетини, Гораждевцу, Клокоту, Сувом Грлу и Косовској Витини...

22.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Наставља се дивљање албанских екстремистаГораждевац - У Гораждевцу у ноћи између недеље и понедељка хицима из ватреног оружја оштећено је спомен обележје посвећено жртвама НАТО бомбардовања и српским дечацима убијеним код реке Бистрице. Непознате особе су на споменик који се налази у центру Гораждевца пуцале предходне ноћи, пола сата након поноћи. Житељи су сутрадан уочили да је споменик оштећен и у непосредној близини пронашли неколико чаура. Споменик у Гораждевцу посвећен је жртвама НАТО бомбардовања 1999. године и Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу, српским дечацима убијеним пре десет година, када су и данас непознате особе пуцале на групу деце која су се купала у реци Бистрици.
Витина - Споменик народноослободилачким борцима из Другог светског рата у центру Витине срушен је јуче око поднева.
Србица - У селу Суво Грло, општина Србица, поломљено је и потпуно уништено шест надгробних споменика на православном гробљу. У селима Суво Грло, Бање и Црколез у општини Србица након 1999. године остало је да живи око 150 Срба.
Прилужје - око 23 сата чула се снажна експлозија из правца сеоског гробља у Прилужју, а јутрос је установљено да је експлозивном направом минирана породична гробница Анђелковића. Детонација је била толико снажна да су делови споменика нађени у околним њивама.
Полиција врши увиђај, а још се чекају деминери, који треба да претраже гробље, јер се страхује да на гробљу још има експлозивних направа. Запаљено је и више крстова на том локалном гробљу у Прилужју.
Медији на албанском језику емитовали су видео-снимак рушења споменика припадницима Народноослободилачког рата у центру Косовске Витине. На снимку се види група људи која, уз помоћ булдожера, уклања споменик, иако се у непосредној близини налази станице полиције у Косовкој Витини.
Полиција за сада не жели да коментарише видео-снимак, али тврде да је у току истрага и преглед прикупљеног материјала. Снимак једни другима прослеђују припадници такозване Албанске националне армије, настављајући са позивима на одмазду због уклањања споменика бившим припадницима терористичке албанске ОВПМБ у Прешеву.
Владика Теодосије: Бол за Србе, срамота за Албанце
Епископ рашко-призренски Теодосије затражио је од међународне заједнице да заштити српска гробља и манастире на Косову од, како се наводи, "дивљања" албанских националиста, саопштила је Епархија рашко-призренска.
Владика Теодосије је "апеловао на међународну заједницу да не дозволи дивљање националиста, који не само што наносе бол и штету преосталим Србима који живе на Косову и Метохији, већ и огромну срамоту албанском народу", наводи се у саопштењу.
Додаје се да је пре недељу дана оскрнављено 50 гробова на православном гробљу у Косову Пољу. У саопштењу се наводи да су "албански екстремисти претходне ноћи кренули у нови поход против гробаља уништавајући на десетине гробова".
Према информацијама Косовске полиције, у току ноћи оскрнављено је и 50 српских гробница на православном гробљу у Призрену.
"Епархија Рашко-призренска најоштрије осуђује овај нови талас насиља који по много чему подсећа на онај из 2004. године и који је, као и тада, кукавички усмерен против гробаља и светиња СПЦ. Синоћна збивања, нажалост, показују да се на Косову мало шта променило од 2004. године", наводи се у саопштењу.
Епархија је оценила да се за такво понашање "понајмање могу тражити оправдања или поводи у најновијим тензијама" у Прешеву, јер скрнављења српских светиња и гробаља трају већ годинама.
Подсетимо, због уклањања споменика припадницима ОВПБМ у Прешеву на Косову се догодило неколико инцидената. Два Молотовљева коктела бачена су на зграду општине Косовска Митровица, КПС је спречио Албанце да нападну српски манастир у Ђаковици, а оскрнављено је гробље у Клокоту.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.