Непромењена ''политика Ватикана''

Представник Московске патријаршије изразио је наду да ће и будући папа наставити са развитком односа између православља и католичанства. Патријаршија очекује да следећи папа настави путем досадашњег и да неће доћи до промјене у «политици Ватикана».

13.02.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Непромењена Представник Московске патријаршије изразио је наду да ће и будући папа наставити са развитком односа између православља и католичанства. Патријаршија очекује да следећи папа настави путем досадашњег и да неће доћи до промјене у «политици Ватикана».
Представник Московске патријаршије изразио је наду да ће и будући папа наставити са развитком односа између православља и католичанства, јавља ВИА. Патријаршија очекује да следећи папа настави путем досадашњег и да неће доћи до промјене у «политици Ватикана».
Патријарх Кирил је јуче, не знајући за планирану оставку, примајући новом руског амбасадора при Ватикану Александра Адвејева, истакао да папа Бенедикт Шеснаести «храбро брани хришћанске вриједности». Ставови православља и католичанства по «важним питањима данашњице» су сагласни, сарадњу треба наставити.
Митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), задужен за спољне послове Московске патријаршије, оставку папе сматра преседаном у новијој историји Католичке цркве. Његов претходник, папа Јован Павле Други, остао је на дужности до краја живота, и поред озбиљних здравствених проблема.
Дужност римског понтифекса је као и дужност сваког поглавара цркве, то није церемонијална позиција. Ако године и здравље представљају препреку ефикасном раду, поглавар може да цркви поднесе одлуку о повлачењу. Последњих година, сматра Алфејев, Католичка црква је имала озбиљне изазове, за које су потребни «нови импулси». То је побудило папу да уступи мјесто млађем и динамичном архијереју, кога би изабрала конклава кардинала.
Отуда Алфејев папино повлачење сматра «актом личне храбрости и смирења».
Руска црква благодари папи Бенедикту за разумијевање проблема који стоје на путу пуне нормализације односа између православља и католичанства.
У току његовог понтификата дошло је до «позитивне динамике» између руске и католичке цркве. У хришћанском свијету према папи исказивано је поштовање. Он је велики богослов, добро познаје традицију православља.
Алфејев се радо сјећа својих сусрета са папом, чија је реакција у дијалогу била спокојна и замишљена, с осећајем се односио на питања о којима је била реч.
Још прије него што је постао папа, док је био кардинал Рацингер, он се супротстављао «диктатури релативизма», зато је био непопуларан код свјетских политичара и новинара, није био медијска звезда, он је био човјек цркве. Медији се ругају традиционализму и конзервативизму.
Алфејев се нада да ће папин наследник продужити истим путем, како би се православно-католички односи развијали на добро хришћанског свијета.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.