"НЕ ЧИНИ ПРЕЉУБЕ"

1.Кор.6, 12-20
“Бјежите од блуда”, упозорава нас Апостол. “Сваки гријех који човјек учини ван тијела је, а који блудничи, своме тијелу гријеши. Или не знате да је тијело ваше храм Светога Духа, који је у вама, којга имате од Бога и нисте своји? Јер сте купљени скупо. Прославите, дакле, Бога тијелом својим и духом својим, јер су Божији”. Понесите ово у душама својим за одлучна размишљања, па, ако неко од вас, не дај Боже, предаје тијело своје гријеху блуда, нека прекине гријех да не би погинуо.

04.04.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Наступило је припремно вријеме пред свети Велики пост и Црква нас, кроз слово Апостолово, упућује на мјеру и трезвеност у свему. ”Све ми је дозвољено, али све не користи - вели свети апостол Павле. Све ми је дозвољено али не дам да ишта овлада мноме.” (1. Кор. 6, 12)

”Или не знате да је тијело ваше храм Светога Духа који је у вама, којега имате од Бога и нисте своји? Јер сте купљени скупо. Прославите Бога тијелом својим и духом својим, јер су Божији”,
(1. Кор. 6, 19 - 20) вели се у данашњем апостолу. Пушачи, и сви други: пијанице, блудници, на примјер, који страстима својим тјелеса своја разарају, гријеше кад кажу: ”Ако се убијам, себе убијам; ако се дуваном и алкохолом трујем, себе трујем”. Свети апостол Павле јасно ставља до знања да ми нисмо своји, да наша тијела нису наша и да ми ни са тијелима својим не можемо да радимо што хоћемо. Господ наш се оваплотио, примио људску плот - тијело, узнио га на крст и вазнио га на небо. ”Купљени сте скупо”, (1. Кор. 7, 23) опомиње нас свети Апостол и не робујте никоме и ничему.
Данашњим светим апостолом указује нам се на блуд као највећу злоупотребу тијела. ”Бјежите од блуда - узвикује свети Апостол Павле. Сваки гријех који човјек учини ван тијела је, а који блудничи, своме тијелу гријеши.” (1. Кор. 6, 19) Но, ово је широка тема, браћо и сестре, и о томе други пут.
А дотле, и вазда, трудимо се да послушамо светог Апостола кад нам вели, да се од зла, у сваком виду, уклањамо, (1. Сол. 5, 22) да не царује гријех у нашем смртном тијелу и да га не слушамо у похотама његовим (Рим. 6, 12) него ако једемо, ако ли пијемо, ако ли што друго чинимо, све у славу Божију чинимо. (1. Кор. 10, 31) Амин.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.