Освештани остаци цркве из 15. века

На археолошком локалитету "Црквине" у селу Каменица, недавно су откривени остаци православне цркве с почетка 15. века, коју је на празник Вазнесења освештао владика шумадијски Јован са свештенством.

14.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Освештани остаци цркве из 15. векаНа археолошком локалитету "Црквине" у селу Каменица, недавно су откривени остаци православне цркве с почетка 15. века, коју је на празник Вазнесења освештао владика шумадијски Јован са свештенством.
Археолог крагујевачког Завода за заштиту споменика Мирјана Каличанин Крстић у изјави Тањугу рекла је да је изградњу те средњевековне цркве финансирао српски властелин из прве половине 15. века Радич Поступовић, ктитор још неколико цркава, међу којима је и манастир Враћевшница у општини Горњи Милановац.
"Поступович је из овог краја и Каменица је била један од његових поседа. У то време Каменица је била насељено место, а мештани су се бавили рударством", навела је Крстићева.
Она је додала да је црква површине око 100 квадратних метара, као и да су у њеној близини откривени и трагови очуваних надгробних плоча.
"Црква коју смо открили је тролисне основе, карактеристичне за крај 14. и почетак 15. века. Била ја малтерисана и споља и изнутра, имала је камени олтар и преграду. Градили су је очито квалитетни мајстори. У неком периоду је запаљена, потом срушена и затрпана", рекла је Крстићева и додала да црква није имала припрату.
Освештање остатака цркве обављено је Спасовдан када је слава села Каменица, које иначе нема цркву, а том чину присуствовао је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић који је најавио обнављање тог средњевековног православног објекта.
Археолошка ископавања на локалитету "Црквине" финансира приватна фирма "Флорес" угледне породице Пљакић. Директор "Флореса" Миомир Пљакић најављује да ће његова фирма сносити трошкове археолошких истраживања дуж реке Каменице у правцу Рудника.
"Ово је једно неистражено археолошко благо. Поступович је оставио Каменици три топионице сребра, и ово је свројевремено било један од великих индустријских центара Србије", рекао је Пљакић.
Он је додао да ће фирма "Флорес" финансирати откривање остатака још две цркве према Руднику, а о чему су потписали уговор са Заводом за заштиту споменика културе".



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.