Откривена биста патријарху Георгију

У Кулпину је откривена биста патријарху Георгију Бранковићу који је родом из тог места. Ово је седми споменик у алеји великана коју прави Клуб Кулпинчана, а на овај начин је обележено и 200 година од изградње православне цркве у том граду.

25.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Откривена биста патријарху ГеоргијуУ Кулпину је откривена биста патријарху Георгију Бранковићу који је родом из тог места. Ово је седми споменик у алеји великана коју прави Клуб Кулпинчана, а на овај начин је обележено и 200 година од изградње православне цркве у том граду.
Георгије Бранковић био је патријарх 17 година. Историчари тврде да је био један од највећих добротвора међу Србима у Аустроугарској, да је много радио на архитектури Сремских Карловаца и да је посебан значај придавао просвети и стицању знања.
"Како је он сам волео да каже, на најбољи начин ћемо се борити за себе ако ћемо се образовати, ако ћемо се едуковати, и у том смислу ми можемо схватити његову задужбину, она је универзална и данас", рекао је историчар Горан Васин.
Клуб Кулпинчана у парку испред Музејског комплекса прави алеју великана са успешним људима пореклом из тог места. Поносно тврде да је то место изнедрило много значајних личности, и Срба и Словака, између осталих и Стефана Стратимировића човека битног за српску православну цркву.
"Врло ми је драго што смо успели ове године то да одрадимо, поготово што се облежева 200 година православне цркве у Кулпину и има неке симболике да Георгије и Стефан гледају у цркву у коју су уложили цео свој живот", рекао је Павел Зима, председник клуба Кулпинчана.
На истом месту налазе се и бисте Ђорђа Стратимировића, Јанка Краља, Павела Јозефа Шафарика, Михала Харминца и Милана Хоџе. Сви они подсећају Кулпинчане да њихово место има историју за понос.
(РТВ)



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.