Откривење или футурологија?

Чињеница је да живимо у тешким, турбулентним, и несигурним временима. Неки људи уз фанатизам и екстремизам још и више подижу интензитет овакве атмосфере. Они су пуни демонологије, антихристологије, митова, науке, и морбидности. Они користе чак и Цркву у погрешне сврхе.

26.12.2019. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Много је данас аутора који се позивају на глобализацију и тиме застрашују свет. Они су склони популизму, филозофији, и психологији, а негирају прогрес, културу, модеран живот и духовност. Не могу да порекнем да изјављује неке горке истине, али целокупна атмосфера је превише магловита. Не даје права решења, већ наводи на слепе улице. Он сматра да су пророчанства изгубила своју вредност. Говори о "Делпфик Братству" и њиховом упутству како преживети крај Новог Светског Поретка, економску катастрофу, Трећи Светски Рат. Све ово помрачује атмосферу, застрашује и забрињава.

Они наглашавају долазак велике глади, губитка струје, и напуштање градова због крађе и несигурности. Говоре о директној интерној миграцији, гледајући суморно на све кроз очајање, страх и конфузију. По њима насиље, убиства, земљотреси, поплаве, паника, и канибализам ће владати. Зато саветују да тада користимо инсекте и црве за храну. Опасности од воде, ваздуха, и земље ће се умножити. Они себе сматрају социолозима, нутриционистима, психолозима, докторима, једном речју – специјалистима за све ствари.

Опстанак у градовима ће се сматрати немогућим. Изјављују да ће доћи до сиромаштва, убистава, и насиља тако да ће људи морати да купују оружје и да убијају. Тиме престрављује болесне, инвалиде, трудне жене, старе и децу. Кажу да су рокови трајања на храни и пићу лаж произвођача. Они дају основне рецепте за конзервисање неопходне хране, као и алтернативне изворе електричне енергије. Саветује чување малих животиња, баштованство, и грађевину као најперспективније послове. Каже да трећи свет овде долази сигурно.

Сматрају да ће сваки легални систем бити уништен и да ће потрошачки маркет нестати. Новац ће изгубити вредност. Још говоре да су о овом рату пророковали Старци Православља. Милиони људи ће гладовати па саветују да се чува већа количина воде и хране, јер ће људи морати да једу чак и мишеве. Пишу о рату хемијским, биолошким, радиоактивним, и нуклеарним оружјем. Све горе и горе.

Сунце ће се помрачити и сва електрична технологија ће бити уништена. Све ће се ово догодити у року од осам минута. Говоре апстрактно о "бронзаним књигама" у којима пише о повратку митолошких богова и судија из Нефилима. Интерпретирају пророчанства Светог и Славног Свештеномученика Козме Етолског. Позивају се на Старца Пајсија Атонског и Старца Јосифа Ватопедског. У рату између Русије и Америке страх ће се претворити у терор и људи ће тражити да буду убијени. Дају савете како преживети зиме и лета, и како опстати на мору и на планини.

Они мешају оно што се не може мешати. Говоре о некаквом "Делфијском упутству - триологији" и закључују: "Основна упутства и упозорења су дата на време ученицима Вере." Ко може да прати та њихова фантастична размишљања, која су уједно шпекулативна и застрашујућа. Они мешају митологију са футурологијом. Који је њихов циљ? Да заштите људе од надолазеће опасности? Када ће се то догодити? Ако се догоди за хиљаду година, шта нас се тиче? Аутори оваквих књига својим ''познавањем'' многих тема успевају да створе страх, терор, несигурност, конфузију, стрес, и очајање. Можда је то циљ? Они се позивају на многе књиге. Не знам ко све чита њихова дела, али чујем да утичу на многе и застрашују их. Себе рекламирају на ТВ програмима и имају велику гледаност.

Ја се не плашим онога што пишу. Користи дела Православних Светаца и Стараца интерпретирајући их на погрешан и неправославан начин. Говоре о дванаест богова и о терору из "поузданих" извора. Срамота је за Хришћанина да буде обманут оваквим порукама и да не ужива у даровима Божјим: животу, миру, и љубави. Након проучавања оваквих књига, ово не пишем са страхом већ са болом и љубављу.

Монах Мојсије Атонски
Извор: manastir-lepavina.org 



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.