Пожар у манастиру Трескавац, задужбини Немањића

У катастрофалном пожару пожару који је у понедељак избио у манастиру Трескавац изнад Прилепа, задужбини српске династије Немањић из 13. века, изгорео је велики део комплекса ове светиње, а ватра се опасно приближила и цркви посвећеној Успењу Пресвете Богородице.

06.02.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Пожар у манастиру Трескавац, задужбини НемањићаУ катастрофалном пожару пожару који је у понедељак избио у манастиру Трескавац изнад Прилепа, задужбини српске династије Немањић из 13. века, изгорео је велики део комплекса ове светиње, а ватра се опасно приближила и цркви посвећеној Успењу Пресвете Богородице.
Ватра је избила у северном манастирском крилу, а у пожару су потпуно изгорели конаци. У драматичној трци са временом, на веома неприступачном терену, под ударима ветра који су ватру додатно распиривали, гашење пожара је било отежано и због чињенице да манастир нема воду. У акцији гашења поред ватрогасних јединица из Прилепа и Битоља, били су укључени и припадници македонске армије са три хеликоптера.
- Црква Успења пресвете Богородице, која је у централном делу манастирског комплекса, није у опасности, пожар је под контролом, али конаци нису могли да буду спасени - изјавио је портпарол Центра за ванредне ситуације у Прилепу Влатко Котески.
Манастир Трескавац је редак храм православља на овим просторима. Годинама се води као један од 100 најугроженијих изузетних споменика културе у свету, јер је у својој дугој историји неколико пута страдао у великим пожарима. Последњи пут пре три деценије када су конаци били уништени до темеља.
Манастир Трескавац у народу, познат као Света Богородица, налази се у подножју Златоврха, највишег планинског врха Пелагоније, десетак километара северозападно од средњовековног града Прилепа, на стеновитим огранцима планинског венца Бабуне. Према записима и даровној повељи светиње, био је и епископско седиште. Познат је по богатом даривању и заштити коју су манастирском братству пружали српски краљеви из породице Немањића - Милутин, Стефан Дечански и Душан.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.