Полиција чува Патријаршију, Дечани под заштитом Кфора

Шеф посебне јединице косовске полиције за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа на Косову и Метохији Дражо Божовић изјавио је данас да је косовска полиција од Кфора преузела улогу обезбеђивања манастира Пећка Патријаршија.

28.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Полиција чува Патријаршију, Дечани под заштитом КфораШеф посебне јединице косовске полиције за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа на Косову и Метохији Дражо Божовић изјавио је данас да је косовска полиција од Кфора преузела улогу обезбеђивања манастира Пећка Патријаршија.
Косовска полиција преузла је од Кфора улогу обезбеђења Пећке Патријаршије, тако да међународни војници на Косову обезбеђују још једино манастир Високи Дечани, рекао је Божовић Тањугу.
Он је прецизирао да су припадници косовске полиције – јединице за обезбеђење објеката културног и верског наслеђа, пре недељу дана у потпуности од Кфора преузели улогу обезбеђења Патријаршије.
Састав јединице која обезбеђује Паријаршију, како је рекао, мултиеничког је карактера и она брине за безбедност 24 верска и културна објекта на Косову.
Божовић је рекао да је сарадња с представницима манастира Пећка Патријаршија на завидном нивоу, а да су Еулекс и Кфор у сваком тренутку спремни да помогну косовској полицији уколико затреба.
Специјална мултиетничка јединица косовске полиције за заштиту српског наслеђа и верских објеката има око 200 полицајаца, а плод је ранијег договора Београда и Приштине.
Припадници ове јединице минулих месеци били су на обуци коју је организовао ОЕБС широм Косова.
За заштиту споменика српске верске и културне баштине на Косову до 2010. године је био задужен Кфор, који је касније своју надлежност пребацивао постепено на косовску полицију.
Осим манстира Високи Дечани, за чију су заштиту и данас задужени припадници међународних војних снага, сви остали верски и културни споменицу су у заштити косовске полиције.
Извор: ТАЊУГ



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.