Православни у Триполију угрожени

Како извјештава веб-сајт Иеровима.гр, екстремни исламисти су пријетили Митрополиту Триполија Теофилакту да се не враћа у своју цркву светог Георгија у Триполију, или ће бити обезглављен, а остали хришћани ће бити живи спаљени.

05.03.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Православни у Триполију угрожениКако извјештава веб-сајт Иеровима.гр, екстремни исламисти су пријетили Митрополиту Триполија Теофилакту да се не враћа у своју цркву светог Георгија у Триполију, или ће бити обезглављен, а остали хришћани ће бити живи спаљени.
„Ако вас поново нађемо овдје, спалићемо вас живе, а ти, свештениче, теби ћемо откинути главу“, гласи ултиматум екстремне групе која је упала у цркву.
„Православним хришћанима у Триполију је веома тешко. Са болом у души размишљам да затворим древну цркву у Триполију и отворим је поново за Васкрс“, казао је Митрополит у ексклузивном телефонском интервјуу за Иеровима.гр.
„Последњи пут није било ниједног хришћанина у цркви, зато што су уплашени. Знате ли зашто?“, наставио је митрополит Теофилакт, „Прије мјесец дана, група муслимана Салафиста, који су ултра-конзервативни Сунити, упала је у цркву светог Георгија током свете Литургије и викала да морамо да испразним цркву смјеста, или ће све спалити живе. Када сам их замолио да напусте светињу, бијесно су одговорили да ће ме убити, да ће ме обезглавити. Не бојим их се, али од тада нико више не долази у цркву. У добра времена, заједница је бројала и до 150 чланова, али данас нема ниједнога“.
Митрополит је изразио своју ожалошћеност што грчка штампа, од пада Гадафија 2011, није обраћала пажњу на Митрополију Триполија.
„Сви православни хришћани, и, наравно, грчка заједница, суочавају се са проблемима јер више нема безбиједности. Прије два мјесеца непознати су оскрнавили грчко гробље, расуте су кости мртвих! Наша црква у Триполију, која постоји од 1647, налази се у опасности да свакога часа буде спаљена, а ја сам присиљен да излазим у мирској одјећи да ме не би препознале муслиманске банде. Пишите о овоме, да би људи знали да смо изгубљени. Треба нам подршка у сваком погледу“.
Треба напоменути да је црква светог Георгија у Триполију једина активна православна црква у Либији и да служи духовним и литургијским потребама Грка и друге православне браће, као што су Руси, Срби, Бугари, Украјинци и други.
(Радиосветигора)



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.