Русија у Сарову повезује нуклеарну физику и православну духовност

Митрополит Нижегородски и Арзамашки Георгиј организовао је саветовање о отварању научно-духовног центра у граду Саров, који ће бити створен од Руског федералног атомског центра и Свето-Успенског мушког манастира у Саровској пустињи, која је добила име по преподобном Серафиму.

06.07.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Русија у Сарову повезује нуклеарну физику и православну духовностМитрополит Нижегородски и Арзамашки Георгиј организовао је саветовање о отварању научно-духовног центра у граду Саров, који ће бити створен од Руског федералног атомског центра и Свето-Успенског мушког манастира у Саровској пустињи, која је добила име по преподобном Серафиму.
Том састанку су присуствовали заменик министра економског развоја Русије Андреј Клепач, градоначелник Сарова Валериј Димитров и представници Руског атомског центра – највећег научно-истраживачког центра у Русији, који решава сложене задатке од одбрамбеног, научног и економског значаја.
Институт је основан 1946. и дао је кључни допринос прављењу атомског и термонуклеарног оружја у СССР и рушењу атомског монопола САД.
Рад института омогућио је очување светске атомске равнотеже у годинама „хладног рата“ и спречио глобални војни сукоб човечанства. Високи научни потенцијал омогућава научницима да прошире сферу истраживања и да брзо освајају нове области високих технологија.
Уочи прославе 600. годишњице рођења великог руског старца 2013. године, храму преподобног Серафима у Сарову враћен је стари сјај. У томе су помогли многи научници института који су хтели да исправе историјску грешку – рушење саровских храмова у совјетско време.
Обнављање ове православне светиње постало је догађај од значаја за целу руску културу.
Председник Русије Владимир Путин поклонио је Сарову за овај празник звоник са 8 звона, а 2006. у присуству многобројних гостију обележена је 300. годишњица Саровске пустиње, обновљен је стари манастирски храм посвећен Јовану Претечи и сам Саровски манастир.
Ово је нови корак у сарадњи свештеника у научника. У научно-духовном центру планира се одржавање конференција и других активности у циљу одржавања сталног дијалога између представника научних кругова и Цркве.
Биће позивани истакнути научници ради разматрања актуелних тема данашњице.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.