Руски Патријарх Кирил примио делегацију Антиохијске Цркве

Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил примио је делегацију Антиохијске Патријаршије која је допутовала ради учешћа на прослави 1025-годишњици крштења Русије. На челу антиохијске делегације налази се Митрополит Мексика, Централне Америке, Кариба и Венецуеле Антоније, док је из Либана допутовао Епископ хрисопољски Константин.

24.07.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Руски Патријарх Кирил примио делегацију Антиохијске ЦрквеДана 22. јула 2013. г., у Патријаршијској резиденцији Даниловског манастира Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил примио је делегацију Антиохијске Патријаршије која је допутовала ради учешћа на прослави 1025-годишњици крштења Русије. На челу антиохијске делегације налази се Митрополит Мексика, Централне Америке, Кариба и Венецуеле Антоније, док је из Либана допутовао Епископ хрисопољски Константин.
У свом поздраву Патријарх Кирил је, између осталог, рекао: „ За нас је велика радост што сте допутовали у руску престоницу и што ћете заједно са нама у Москви, Кијеву и Минску прославити 1025-годишњицу крштења. Овај догађај има велики значај за нашу Цркву. Као што Вам је познато, препород руског Православља започео је пре више од 25 година када смо прославили 1000-годишњицу. Током ових 25 година дошло је до великих промена. Подигнуто је десетине хиљаде храмова и стотине манастира, отворено је десетак духовних семинарија, никли су православни универзитети, устројена су масовна средства обавештавања. Међутим, оно што је најглавније, изменио се састав наше пастве, све више је људи млађег и средњег узраста који испуњавају наше храмове. Православне традиције и обичаји улазе у живот данашњих Руса, Украјинаца, Белоруса и других чеда Православне Цркве. Из овог разлога, у седишту садашњег празновања биће благодарност Господу коју ћемо ми, надамо се, изразити заједно са свима Православним Црквама, просећи од Бога благослов за даље историјско странствовање наше Цркве у славу његовог светог Имена и на духовну ползу наших народа.“
Поглавар Руске Цркве је посебно истакао дугогодишње општење са Митрополитом Мексика, Централне Америке, Кариба и Венецуеле Антонијем. „ Ви сте много пута боравили код нас; познавали сте Патријархе Алексија И, Пимена, Алексија ИИ, мога духовног оца Митрополита Никодима. Ви сте осведочени пријатељ Руске Православне Цркве, а данас сте један од најстаријих и најуваженијих чланова међу архијерејима Антиохијске Патријаршије. Ви сте живи израз традиције и мудрости Ваше Цркве и, што је најважније, носилац сте историјског памћења у којем се садржи историја добрих односа међу нашим Црквама.“
Са своје стране Митрополит Антоније је истакао да је празновање 1025-годишњице крштења Русије светковина не само за Русију, него и за препород Источног Православља. „Ми у великој мери дугујемо Руској Православној Цркви и руском народу. Током ових тешких година захвални смо Руској Православној Цркви на њеном ставу и благодарни смо на ставу руске Владе према нама“, истакао је Митрополит Антоније.
Положај хришћана у Сирији, служење Антиохијске патријаршије људима у невољи, избеглицама, пострадалим усред ратних дејстава и помоћ коју им пружа Руска Православна Црква биле су теме разговора који је уследио, међу којима и питања међуправославних и међухришћанских односа.
Поводом 1025-годишњице крштења Русије Патријарх Кирил је одликовао чланове делегације орденом светог равноапостолног кнеза Владимира.
Извор: Московска Патријаршија.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.