Руски храм у Стразбуру ће упознати Европљане са Православљем

Патријарх московски и све Русије Кирил придаје велики значај изградњи руске цркве Свих Светих у Стразбуру.

17.04.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Руски храм у Стразбуру ће упознати Европљане са ПравослављемПатријарх московски и све Русије Кирил придаје велики значај изградњи руске цркве Свих Светих у Стразбуру.
„С једне стране, храм и парохија ће имати веома велики значај за духовни живот, а с друге стране, то ће бити мјесто на коме ће Европљани моћи да се упознају са православљем и православном културом“, казао је Патријарх на првом састанку Грађевинског одбора за изградњу овог храма, који је одржан у утрорак 16. априла у Москви.
Састанку су присуствовали представници Руске православне цркве, руских власти и француска делегација предвођена замјеником градоначелника Стразбура, Оливијеом Бицом.
Овај пројекат је веома значајан из низа разлога, међу којима је улога Стразбура као европске престонице, у којој се налазе кључне институције Европске уније, казао је предстојатељ Руске православне цркве.
Поред тога, по његовим ријечима, у граду и његовој околини живи више хиљада људи са руског језичког подручја који „имају потребу да посјећују храм најмање недељом и празницима, и зато им је потребно мјесто за молитву“.
Ово је једина парохија Московске патријаршије у источној Француској.
Поред храма, сматра Његова Светост, потребно је изградити и парохијски дом који би имао функцију културног центра, као платформе за дијалог вјерских и друштвених радника, научника и политичара.
Црква и парохијски дом ће бити архитектонско обиљежје Стразбура, казао је Патријарх.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.