Саопштење православних епископа Америке о браку

Са свог редовног годишњег засиједања, одржаног у Чикагу, Сабор канонских православних епископа Сјеверне и Централне Америке, донио је, између осталих, и саопштење у коме изражава непромијењени став Цркве о питању брака.

24.09.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Саопштење православних епископа Америке о бракуСа свог редовног годишњег засиједања, одржаног у Чикагу, Сабор канонских православних епископа Сјеверне и Централне Америке, донио је, између осталих, и саопштење у коме изражава непромијењени став Цркве о питању брака.
''Ми, Сабор канонских православних епископа Сјеверне и Централне Америке, који представљамо милионе православних хришћана у Сједињеним Америчким Државама, Канади и Централној Америци, изражавамо дубоку забринутост недавним потезима наших влада и одређеним друштвеним трендовима који се тичу статуса брака у нашим земљама, првенствено легализације истополних заједница.
Православно учење о браку и полности, чврсто утемељено у Светом Писму, двијехиљадугодишњем Предању Цркве и канонском праву, учи да је света тајна брака заједница човјека и жене, и да аутентични брак осликава свештену заједницу која постоји између Христа и његове невјесте – Цркве.
Према људима хомосексуалне оријентације треба се односити са истом милошћу и љубављу које је цијелом човјечанству подарио наш Господ Исус Христос. Штавише, Црква је духовна болница у којој смо сви призвани да пронађемо исцјељјење наше пале природе, кроз Исуса Христа, који је примио људску природу да би је обновио. Сви се ми боримо са разним страстима, и само у Цркви можемо пронаћи средства за њихово превазилажење уз помоћ Божије благодати. Поводити се за било каквом сексуалном привлачношћу ван светотајинског брака, било да је та привлачност хетеросексуална или хомосексуална, отуђује нас од Бога.
Позивамо свештенство и православне вјернике да свједоче безвремено Христово учење својим животима у чистоти и светости, упућивањем својих породица и својих заједница на јеванђелске заповијести и вјером у нашег Господа који је „побиједио свијет“ (Јн 16, 33).
Коначно, охрабрујемо наше вјернике да приступају својим парохијским свештеницима или духовним оцима са питањима или бригама које се тичу овог саопштења и његове практичне примјене у њиховим животима.''
Сабор канонских православних епископа Сјеверне и Централне Америке један је од дванаест епископских сабора основаних у разним областима свијета. Састоји се од свих канонских, активних православних архијереја свих јурисдикција са територије Сјеверне и Централне Америке.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.