Свеправославни сабор није на видику

Митрополит волоколамски Иларион Алфејев изјавио је да у вези сазивања Свеправославног сабора, међу Црквама постоје различита мишљења. Неки су да се он што пре сазове, док је за друге за њега још рано.

26.03.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Свеправославни сабор није на видикуМитрополит волоколамски Иларион Алфејев изјавио је да у вези сазивања Свеправославног сабора, међу Црквама постоје различита мишљења. Неки су да се он што пре сазове, док је за друге за њега још рано.
Руска црква је, наводи митрополит, ово питање размотрила на недавном Архијерејском сабору, од 2. до 5. фебруара 2013. Тада је констатовано да се он не треба одржати пре него што се «свестрано квалитетно припреми», не прецизирајући шта то значи.
Руски црквени кругови износе да се не може очекивати да се овај сабор одржи скоро, пошто су разлике у православљу по питањима која на њему треба да се размотре велике. За решење два последња, од десет, питања «нема изгледа», ради се о темама аутономија/аутокефалија цркава и диптих/редослед цркава. Москва сматра да и осам претходних питања треба поново размотрити, пошто њихова решења делом више нису «актуелна», јер су давно донешена.
Осим тога, тешко ће се доћи до сагласја о томе ко на том сабору треба да учествује – сви православни канонски епископи света, тада би Московска патријаршија била доминантна јер их има око 250. Ако би учествовали поглавари са делегацијама, питање је да ли и мале цркве треба да имају исти број представника као веће.
Једно од најтежих питања припрема, истиче се у Москви, је начин одлучивања на сабору – једногласно (консензус), што тражи Москва, или већински, како жели Цариград са грчким блоком цркава.
Извор: ВИА



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.