Убијен свештеник у Русији

У понедељак 5. августа, у руском граду Пскову убијен је православни свештеник Павле Аделгејм. Према истрази, за убиство оца Павла осумњичен је 27-годишњи младић, који је хоспитализован пошто је, приликом хапшења себи нанио повреде ножем.

07.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Убијен свештеник у РусијиУ понедељак 5. августа, у руском граду Пскову убијен је православни свештеник Павле Аделгејм.
Тијело свештеника, са ранама од ножа, пронађено је око 20 сати у цркви светих Константина и Јелене.
Према истрази, за убиство оца Павла осумњичен је 27-годишњи младић, који је хоспитализован пошто је, приликом хапшења себи нанио повреде ножем.
Како саопштавају из локалне управе, осумњичени је ментално обољела особа, коју су „отац Павле и његова жена Вера примили у свој дом на молбу пријатељице“, која се, како се претпоставља, надала да би му о. Павле могао помоћи.
Свједок тврди да је младић викао да му је ђаво наредио да убије свештеника.
Отац Павле Аделгејм, који је 1. августа напунио 75 година, рођен је у породици њемачког поријекла. У царској Русији његов дјед је био имућан индустријалац, кога су Совјети убили 1930. Родитељи о. Павла су били ухапшени када је још био мали, а отац му је убијен 1942. Живио је у дјечијим домовима, да би се, касније, придружио мајци у изгнанству у Казахстану. Прва свештеничка служба била му је у Узбекистану. 1969 је ухапшен због штампања и ширења вјерске литературе, а 1970. је осуђен на три године логора због „клевете совјетског система“. Наредне године, у побуни у логору, је изгубио ногу, а 1972 је ослобођен.
Отац Павле је иступао против одређених ставова јерархије Руске православне цркве и залагао се за ослобођење чланица групе Пуссy Риот, које су ухапшене и осуђене након испада у храму Христа Спаса.
Иако нема индиција да је убиство повезано са овим случајем, нажалост, готово сви медијски наслови помпезно извјештавају о убуству „Про-Пуссy Риот“ свештеника.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.