Устоличен поглавар Англиканске заједнице

Као 105. Архиепископ кентерберијски и поглавар Англиканске заједнице са 85 милиона верника, јуче, 21. марта 2013. године, у средњовековној катедрали у Кентерберију устоличен је Јустин Велби (Јустин Wелбy).

23.03.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Устоличен поглавар Англиканске заједницеКао 105. Архиепископ кентерберијски и поглавар Англиканске заједнице са 85 милиона верника, јуче, 21. марта 2013. године, у средњовековној катедрали у Кентерберију устоличен је Јустин Велби (Јустин Wелбy). Присуствовало је око 2.000 гостију из света религије, политике и културе.
Обреду је у име Круне присуствовао принц од Велса престолонаследник Чарлс са војвоткињом од Корнвола Камилом, а у име Владе британски премијер Дејвид Камерон. Православне помесне Цркве су такође изаслале своје високе представнике – Митрополит британско-тијатирски Григорије представљао је Цариградску патријаршију, Митрополит волоколамски Иларион дошао је у име Патријарха московског и све Русије Кирила, а Епископ британско-скандинавски Доситеј у име Патријарха српског Иринеја и плироме Српске Православне Цркве.
У име папе Фрање свечаном чину је присуствовао кардинал Курт Кох, председник Секретаријата за односе са другим хришћанским Црквама, као и римокатолички надбискуп вестминстерски. Заступљене су биле и мање хришћанске Цркве и верске заједнице, као и друге религије.
Архиепископ Јустин (Велби) је изабран крајем прошле године, а његово постављење је потврдила краљица Елизабета Друга. Велби је рођен пре 57 година. Студирао је философију и теологију на елитном универзитету Итон, свештеник је од 1993, а бискуп од 2011. године. Ословљава се са Његова Милост.
Српска Православна Црква негује добре односе са Црквом Енглеске, посебно од Првог светског рата кад је у колеџу у Кадздану (недалеко од Оксфорда) устројила Богословију за оне српске младиће-богослове који су, захваћени ратним вихором, доспели на солунска поља и одавде пребачени у Енглеску да заврше започето школовање. Међу овим богословима налазили су се Јустин Поповић, Јелисије Андрић, потоњи протојереј-ставрофор Коста Луковић, архијерејски намесник Града Београда… Англикланска Црква је за потребе ових богослова штампала Служебник и Требник – оба на црквенословенском и Молитвеник на српском с предговором тадашњег надбискупа кентерберијског Џефрија.
Са Англиканском Црквом Православна Црква води богословски дијалог.
Извор: СПЦ



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.