Учен или облагодаћен?

Једном приликом један духовник рече своје духовном чеду: најтеже је са вама, школованим људима. Он је том опаском, заправо, нагласио вековни спор између такозваних интелектуалаца и такозваних простих и неписмених – ко је од њих ближи Богу. Ми, неспорно имамо пред собом критеријум у односу на који можемо, макар и приближно, одредити одговор.

12.07.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Свети Николај Српски рече да је образован онај који има образа. Само, сувише често слушам разноразна уопштавања, у зависности ко прича, о томе да ли је истинском хришћанину потребно овосветско образовање. Неки воле да наведу пример полуписмене побожне баке насупрот неком гордом интелектуалцу. Други воле да наведу пример светог Луке Кримског, хирурга, насупрот неком горштаку у ознојеној поткошуљи који бије жену.

То је у суштини стара дискусија између Варлаама и светог Григорија Паламе, али са потпуно искривљеним значењем. Варламштина је свету дала методологију каматних рачуна из чега се даље изродише свакојаке финансијске смицалице, док су „пупкари“ свету подарили молитвенике, исихасте попут светих стараца Јосифа, Пајсија, светски нешколоване, код којих су долазили доктори наука, не само по духовни caвет, већ да добију одговор на конкретан проблем из свог научног рада. Света Матрона, слепа и неписмена је студенткињи архитектуре помогла да дипломира. Али баш свети старац Пајсије Светогорац наводи пример како један монах из незнања напусти службу, јер се тамо помињао свети папа римски, светац из пре-шизматског периода, не сxватајући да се не ради о савременом папи. Старац Јосиф пише како је сxватио да треба ићи лекару кад си болестан.

У време светог Нектарија Егинског су одржаване Олимпијске игре у Атини. Тада су почеле да се отварају вежбаонице, тадашњи фитнес клубови  И на питање верника шта он мисли о томе, Свети Нектарије Егински им препоручује да се баве спортом, само да поведу рачуна да се то не претвори у страст.

Ниједан од светих стараца се није бавио спортом, њихов унос калорија би се по сваком медицинском уџбенику описао као нездрав, чак и погубан. Када одрасла особа уноси сличан број калорија попут испосника, али то ради да би се прошетала на менекенској писти или постала фото модел не пише јој се добро. Завршиће на клиници за анорексију. Свети Нектарије је завршио теологију, а Пајсије и  Јосиф нешто основне сколе. И шта сада?

Врло једноставно, као и све у Православљу. Свети Григорије Палама, који је био овосветски високо учен, ученији од Варлама, каже да онима који су се удостојили Преображењске светлости није потребно овосветско знање. Само, колико је таквих?

Ако се ниси удостојио онда боље ћути. Јер било да причаш о узвишености апстиненције, релацијама, интензитетима, или  с презиром причаш о учености, духовно личиш на аноректичног полуживог леша. И тако, било умишљен или прост, слика је увек иста, најобичнија карикатура здравог организма.

И за образоване и за необразоване хришћанине важи исто. Ако не страдаш, ако ниси гоњен, онда си од овога света. У Православљу нема механике, све је лично. Сваки истински хришћанин је гоњен на свој начин. Верујући интелектуалац је исмеван ако покаже слике са свог венчања, „Како се не погушисте у оном тамјанском диму? Јел' истерасте зле духове?“. Незнабожачки шеф верујућег интелектуалца намерно бира ресторан у којем се не може поручити ништа веганско или вегетаријанско, за пословну вечеру тима у среду, а ако не дође лупа му се рецка јер није тимски настројен.

И опет, образовани аристократа, старац Софроније је учио од полуписменог сељака, светог Старца Силуана. У Небеској Србији су заједно свети Владика Николај и свети Старац Вукашин.

И тако неки, било из лажне скромности или зависти према ученом, воле да наводе пример полуписмене побожне баке насупрот неком гордом интелектуалцу, као да нема богоборних полуписмених баба.

А сујетни интелектуалци, који се бусају својом начитаношћу и речитошћу, воле да наводе пример светих хирурга и уметника, насупрот неком горштаку у ознојеној „woman-beater“ поткошуљи, као да нема богоборних хирурга. Али ће се ретко чути да неко наведе заједно свету баку и светог хирурга, да каже да више нема ни женско ни мушко, ни господара ни роба, ни ученог ни неписменог.

Јер као што рече Свети Николај Српски образован је онај који има образа.

Сестра Меланија



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.