Хамилтон - парохија век стара

Богатим културно-литургијским програмом, Српска православна заједница у Хамилтону (Онтарио, Канада) протеклог викненда, свечано је обележила стогодишњицу свог духовног и националног постојања.

14.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Хамилтон - парохија век стараБогатим културно-литургијским програмом, Српска православна заједница у Хамилтону (Онтарио, Канада) протеклог викенда, свечано је обележила стогодишњицу свог духовног и националног постојања. Тродневна манифестација поводом овог, не малог, јубилеја одржана је у Храму Светог Николе, на Бртон улици, од 11. до 13. октобра уз присуство великог броја домаћих верника и представника црквено-школских општина, те, гостију, чланова привинцијске и федералне владе Канаде као и многих других представника српских заједница у расејању.
Прослава је почела у петак, 11. октобра Акатистом Пресветој Богородици након којег је уследило духовно предавање у канадско-српском центру на Бартону, са закуском и изложбом фотографија као својеврсном панорамом парохијске историје и подсећања на минуле дане, бивше чланове и кључне догађаје из живота ове заједнице, основане давне 1913. године. Српски емигранти почели су долазити у Канаду почетком 20. века доносећи са собом и њихове уникатне обичаје и традицијие из разних крајева Балкана. Стога је и целовечерњи програм, одржан у суботу у 18 часова на Мохавк колеџу, био састављен од разноврсних фолклорних игара, сценских приказа, рецитација и народних песама.
У недељу 13. октобра, након Свете Архијерејске Литургије којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ канадски Г.Георгије уз уз саслужење свештеника из овог дела Онтарија. Након тога, на свечаном банкету, уследила су бројна признања - свештенику, председнику ЦШО, Колу српских сестара, Српској недељној школи, те, осталим заслужним појединцима.
"Само Бог све зна. Он познаје све заслуге, све жртве и сву љубав појединаца, епископа, свештеника и мирјана за ову нашу стогодишњу ревност Богу и Његовој Цркви Православној. И зато, у вечној књизи вечнога Бога, све бива забележено и све правилно и праведно награђено. Наша је молитва, поводом овог несвакидашњег јубилеја, да управо тако буде. Да праведни Бог, све приложнике и добротворе, све ктиторе и утемељиваче, све чланове прошле, садашње и будуће награди својом небеском наградом", рекао је, између осталог, у свом говору и протојереј-ставрофор Војислав Павловић, свештеник Цркве Св. Николе.
Посебан допринос прослави стогодишњице дали су: Хор Стеван Мокрањац, ученици Српске школе Св.Никола, Српски Фолклорни ансамбл "Коло", фолклорне групе Св.Никола - Рузмарин, Ђурђевак, Јоргован, Босиљак и Невен. И овај пут, посебну подршку и помоћ пружио је градоначелник Хамилтона Боб Братина, председник ЦШО Св. Николе, Рајко Ђурђевић и бројни други сарадници и парохијани.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.