"Црква није крива за Прајд у ЦГ"

Митрополија црногорско-приморска одбацила је наводе да је црква одговорна за протесте и насиље током одржавања прве геј параде у Подгорици.

22.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

"Црква није крива за Прајд у ЦГ"Митрополија црногорско-приморска одбацила је наводе да је црква одговорна за протесте и насиље током одржавања прве геј параде у Подгорици.
Митрополија је у саопштењу навела да су нереди у Подгорици изазвани "непотребном поворком малобројних хомосексуалних особа и њихових симпатизера и подржавалаца".
"Непоштено је и злонамерно кривицу за насиље пребацивати на Цркву. Као да немира и протеста оваквим и њима сличним поводима није било и нема и на другим местима широм света", истиче се у саопштењу.
Уместо, како се наводи, да се организатори геј параде и њихови заштитници замисле над начином остваривања својих права, гажењем моралног опредељења огромне већине човечанства, они проглашавају за хулигане све оне који другачије мисле и живе.
“Бешчашће учињено овом парадом брку Црногорца, симболу вековног чојства и моралности Црне Горе, понижење Владе и полиције, која је жртвовала своје достојанство да би одбранила групицу присталица неморалног начина живљења, зар не би требало да дубоко забрину све оне који спроводе и подржавају код нас и широм Европе овакве параде? Нико не правда насиље појединих група, али онај ко је узрочник тог насиља није ли одговорнији пред Богом и људима како за своје, тако и за, код других, изазвано насиље?”, саопштила је Митрополија.
Додаје се да инсистирање на одговорности Цркве само говори о априори антицрквеном ставу који у јавном дискурсу негују појединци и неки црногорски медији, као и "такозвани заштитници људских права који се не обазиру на медијске нападе који су уперени против Цркве".
"Црква је кроз свој јавни говор и кроз речи митрополита Амфилохија позвала све људе на мир и ненасилне методе отпора поворци, али не може и неће прећутати вековни хришћански став о моралним и другим последицама греха који се кроз ову поворку промовисао", наводи се у саопштењу.
Митрополија сматра да одржавањем геј параде у Подгорици "нико није ништа добио, већ смо сви изгубили и остали поражени пред духовно-моралним и физичким насиљем које је задесило главни град Црне Горе".
Додаје се да поједини црногорски медији, ради етикетирања Митрополије као кривца за нереде током параде, користе, како се наводи, ситни инцидент који се десио испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.
"Противници параде су у порту храма били утерани од стране полиције, а онда су, бежећи пред полицијом, ушли и у сам Храм. Не би нас чудило да је и овакав инцидент изрежиран од провокатора, који су тражили кривца за нереде. Тај кривац се, по устаљеном обичају последњих година, лажно и неистинито најчешце тражи у Митрополији и Српској православној цркви", наводи се у саопштењу.
У Подгорици је у недељу одржана прва Парада поноса, а догадјај је протекао у знаку огромних мера полицијског обезбедјења, као и жестоких сукоба полиције са противницима геј параде, да би учесници поворке на крају били евакуисани из центра града.
У нередима поводом прве геј поворке у главном граду Црне Горе повредјено је 20 полицајаца, а приведено је 60 изгредника.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.