Црква Свете Софије у Трабезону се убрзано претвара у џамију

Муфтија из турског града Трабезона потврдио је да се „рад на претварању православне цркве Свете Софије у молитвени простор за муслимане убрзано наставља“, преноси дневник Хüрриyет.

19.04.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Црква Свете Софије у Трабезону се убрзано претвара у џамијуМуфтија из турског града Трабезона потврдио је да се „рад на претварању православне цркве Свете Софије у молитвени простор за муслимане убрзано наставља“, преноси дневник Хüрриyет.
На питање новинара „Шта ће бити са јединственим хришћанским фрескама?“, он је одговорио да „неће бити диране, већ ће само бити прекривене завјесама“.
Црква Свете Софије потиче из периода владавине династије Комнена (1204-1461) и представља бисер средњовјековне архитектуре, као и свједочанство присуства хришћана са Понта на Црном Мору. Поред јединствених фресака, сачуван је и мозаик. Црква је грађена од 1238. до 1236. за вријеме Мануела И. Када је Мехмед ИИ 1461. освојио Трабезон, претворио је храм у џамију. Црква је 1964, након обнове, претворена у музеј.
Истовремено, и даље се проносе гласине да би слична судбина могла задесити и знаменити храм Свете Софије у Константинопољу, у ком случају одлуку не би могле донијети локалне власти, као што је то било у Трабезону, већ би то морала бити одлука турске Владе. Турски медији не искључују могућност да је црква у Трабезону била нека врста припреме за претварање константинопољске Свете Софије у џамију, како преноси Агионорос.ру.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.