Британска влада забрањује хришћанима ношење крста

Лондон – Британска влада тврди да хришћани немају право да носе крст или распеће на радном месту и вољна је да то докаже на суду. Случај је покренут од стране две британке Нађе Евеиде и Ширли Чаплин, након што су кажњене зато што су одбиле да скину своја религијска обележја.

16.03.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Лондон – Британска влада тврди да хришћани немају право да носе крст или распеће на радном месту и вољна је да то докаже на суду.
Случај је покренут од стране две британке Нађе Евеиде и Ширли Чаплин, након што су кажњене зато што су одбиле да скину своје религијска обележја. Нађа Евеида је радник Бритиш Ервејза, који је од ње затражио да покрије свој крст док је на радном месту, и послата је на неплаћени одмор када је одбила да то учини. Ширли Чаплин је медицинска сестра која је пребачена на шалтер након што је одбила да уклони своје распеће.
Ове две жене тврде да су дискриминисане када су им њихови послодавци забранили ношење распећа. Владин став је да носити крст није „услов вероисповести“ и зато послодавци могу забранити ношење крста на раду. Случај је предат Европском суду за људска права, који ће одлучити о томе да ли је право ношења крста заштићено чланом 9. Европске конвенције о људским правима.
Члан 9. каже: „Свако има право на слободу мисли, савести и вероисповести; ово право укључује слободу промене вере или убеђења и слободу да човек, било сам или у заједници с другима, јавно или приватно, упражњава своју веру или веровање, у богослужењу, настава, обичајима и обредом.“ Евеида и Чаплин тврде да забрана ношења крста и распећа на радном месту крши њихово људско право да испољавају своју веру. Међутим, власти инсистирају да пошто ношење крста није „услов вере“ исто не потпада у делокруг члана 9.
Адвокати двеју жена тврде да „испољавање“ религије подразумева и ствари које нису „услов од вере“, и да због тога то спада у заштићена људска права. Случај је ускомешао британско друштво. Бивши кентерберијски надбискуп, Лорд Кареј, оптужио је власт да „диктира“ хришћанима, рекавши да је то још један пример маргинализовања хришћанства. Многи кажу да је владин став у овом случају у великој мери обликован овако због напада од стране британске Римокатоличке цркве на план владе да легализује истополне бракове. Планови су објављени од стране конзервативаца за време парламентарних избора 2010.
Премијер Дејвид Камерон и сам је говорио у прилог укидања забране истополних бракова на конференцији Конзервативне партије у октобру 2011. „Људи треба да прихвате истополне бракове због конзервативизма и њихове посвећености породичним вредностима а не у инат томе“, рекао је Камерон.
Извор: васељенска.цомKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.