Владика Лонгин: 30.000 наших у Албанији се окреће православљу

Скадар – Тамо, с оне друге стране Проклетија, у земљи орлова, некада познатој по бункерима и бодљикавим жицама, после 75 дугих година асимилације, протеривања српског имена, језика, писма, вере православне, око 30.000 наших сународника све више се окреће коренима.

06.02.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Скадар – Тамо, с оне друге стране Проклетија, у земљи орлова, некада познатој по бункерима и бодљикавим жицама, после 75 дугих година асимилације, протеривања српског имена, језика, писма, вере православне, око 30.000 наших сународника све више се окреће коренима. Време владавина злогласног краља Ахмета Зогуа, који је укинуо српски језик и српску цркву, а потом и његовог комунистичког наследника Енвера Хоџе, архивирани су у историјским списима и памћењу.
Да је тако, показала је недавна прослава Савиндана у скадарском предграђу Враки, Цркви Свете тројице. Радост је овог пута увеличао долазак владике Лонгина из Чикага, који је превалио дуг пут како би са свештенством Митрополије црногорско-приморске и верним народом прославио празник, доносећи благослов. Литургију у част просветитеља служио је протојереј-ставрофор Радомир Никчевић уз саслужење ђакона подгоричког Владимира Јарамаза, док су радост празника појачали појци Хора преподобне мати Ангелине из Никшића, под диригентским вођством професорке Ане Бојић.
- Много је нашег народа расејано по далекој Америци, који прослављају светитеље, као и учитеља, објединитеља и духовног оца широм васељене Светог Саву – казао је владика Лонгин, који је позвао окупљене православце на јединство и да следе оне вредности које су им преци оставили у наслеђе.
Овај дан биће, како је додао протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, уписан црвеним и светим словима у летопис и календар скадарске цркве.
- Долазак владике Лонгина овај народ ће памтити, исто као као што су му драги дани када их посећује духовни отац и просветитељ митрополит Амфилохије са Цетиња – каже протојереј-ставрофор Никчевић.
Међу бројним верницима ту су се нашли Павле Брајовић, председник Удружења „Морача-Розафа“ из Скадра, и професор српског језика Светозар Ћираковић из Никшића, који овдашњим малишанима преноси знање и искуство. Он је један од 26 професора из тог града који су пре осам година стали у одбрану српског језика и изгубили посао. Између хлеба и језика, гимназијски професор Ћираковић је изабрао ово друго. Ту су и књижевници Будимир Дубак, Бећир Вуковић, Бојан Шутовић, Јован Тодоровић и теолог Александар Вујовић.
- Заиста смо срећни што се, ево, већ четврту годину заредом овде у Албанији међу нашим народом прославља Свети Сава – наглашава Павле Брајовић. – Сарадња са матицом траје од тренутка када нам је стигао професор српског језика из Никшића Светозар Ћираковић, који шири писменост међу нашом децом, омладином, али и старијим генерацијама. Његова улога овде је узвишена, просветитељска.
Сила Христове вере
- Албанија је земља у којој се најбоље може видети сила Христове вере, која преображава све. На овим просторима живе представници све три вере, а то јединство својим присуством потврђују и наша браћа из Албанске православне цркве – каже отац Радомир Никчевић. – Хвала архиепископу Анастасију, поглавару Албанске православне цркве, који има разумевања за наш народ у Скадру и околини, али и на дугогодишњим везама које наше две помесне цркве имају.
Корене не заборављају
Као и на многим сличним окупљањима, и на овом су се пробудиле емоције, љубав према Косову и Метохији. Скадрани чији су корени са простора Србије и Црне Горе не заборављају на помоћ Митрополије црногорско-приморске, као и Владе Србије, ресорних министарстава културе и дијаспоре. Успели су да сачувају идентитет у најтежим временима и да пробуде националну свест.
Извор: хттп://www.васељенска.цом/друство/владика-лонгин-30-000-насих-у-албанији-се-окреце-православљу/Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.