Десант на српске манастире!

Бројне полицијске снаге МУП-а Македоније су у понедељак рано ујутро у више манастира и домова хапсили свештенике и вернике Православне охридске архиепископије (ПОА) на чијем се челу налази осуђени владика Јован (Вранишковски).

23.05.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Десант на српске манастире! Бројне полицијске снаге МУП-а Македоније су у понедељак рано ујутро у више манастира и домова хапсили свештенике и вернике Православне охридске архиепископије (ПОА) на чијем се челу налази осуђени владика Јован (Вранишковски).
У Штипу је, како је саопштио свети архијерејски синод ПОА, полиција тражила епископа брегалничког Марка, а пошто га није пронашла ухапсила је монахињу Пелагију.
У Скопљу су бројне полицијске снаге ушле у манастир Успење Пресвете Богородице тражећи епископа стобијског и мјестобљуститеља струмичког Давида, а кад га нису нашли ухапсили су игуманију манастира, монахињу Кирану.
Полиција се, саопштава ПОА, брутално понашала према монахињама, а осим малтретирања детаљно су претресли манастир.
Полиција је упала и у манастир Св. Јована Златоустог у Битољу тражећи настојника манастира, монахињу Олимпијаду, а пошто је нису пронашли малтретирали су остале монахиње. Полиција је ушла и у манастир Успење Пресвете Богородице у Прилепу где су ухапсили јеромонаха Мојсеја.
У свим манастирима истичу у ПОА, полиција је запленила све компјутере и другу материјалну имовину под образложењем да хапсе "због утаје пореза".
Према саопштењу светог архијерејског синода ПОА, полиција је лишила слободе и најужу родбину епископа, као и остале вернике Православне охридске архиепископије.
"Судске власти Републике Македоније одбијају да региструју ПОА, она нема своје фирме и практично живи од помоћи својих верника, тако да је веома провидно да држава, под маском утаје пореза спроводи до сада, заједно са пресудом против архиепископа Јована, најжешћи прогон и полицијску тортуру на верској основи какву не памте демократске земље у Европи и свету", наводи се у саопштењу ПОА.
Уз напомену да "штити верски монопол расколничке организације МПЦ", констатује се да су "државне власти у Македонији кренуле у поход да у једном дану дословно сатру канонску Парвославну охридску архиепископију", стоји у саопштењу ПОА, о чему ће бити обавештене све домаће и међународне институције и организације, Оебс и стране амбасаде у Македонији.
Погажена верска права
Свети архијерејски Сабор СПЦ негодовао је због вести о полицијском претресу манастира и црквених јединица и нових прогона у Охридској архиепископији.
- Овога пута напади су усмерени не према архиепископу охридском Јовану, који је неправедно осуђен, већ према монасима и свештеницима Охридске архиепископије, где је полиција од раног јутра вршила преметачину по манастирима и црквеним јединицама - изјавио је владика бачки Иринеј новинарима у Патријаршији у Београду.
- Пошто се пред међународном заједницом не може правдати било какво гоњење по верској основи, измишљају се питања пореза. Какав порез може постојати код људи који живе од доброте и милостиње других? - навео је он и поручио да ће Црква предузети све потребне кораке за заштиту верских права и слобода својих верника у Охридској архиепископији.
Он је упутио и апел свим релевантним факторима како у Македонији тако и у свету да заштите законитост људских права и верских слобода.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.