Египатски Копти спремни су да изаберу свог поглавара

Датум избора за поглавара Коптске цркве још једном је одложен. Хришћанска заједница Египта ће изабрати свог Папу 29. октобра, скоро месец дана пре објављеног рока. А име 118. поглавара једне од најстаријих хришћанских цркава биће објављено већ 4. новембра.

24.10.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Египатски Копти спремни су да изаберу свог поглавараДатум избора за поглавара Коптске цркве још једном је одложен. Хришћанска заједница Египта ће изабрати свог Папу 29. октобра, скоро месец дана пре објављеног рока. А име 118. поглавара једне од најстаријих хришћанских цркава биће објављено већ 4. новембра.
Већ више од пола године Коптска црква у Египту нема погалвара. После смрти Паче Шенудије Трећег, који је био на челу цркве више од 40 година и преминуо је овог пролећа у 89. години, хришћанска заједница није посебно журила да одреди име новог поглавара. Избори су се одлагали. Прво из политичких разлога: Копти су стрпљиво чекали име новог председника земље. Затим из унутарконфесионалних: било је потребно саставити списак кандидата за патријаршијских престо и максимално га сузити.
Један од вероватних разлога актуалне исхитрености коптских ибзора везан је за јачање исламског фактора у земљи, сматра руководилац Центра за арапска и исламска истраживања Института за Исток РАН Баграт Сејрањан.
У Египту данас велику улогу играју Браћа-муслимани, који се традиционално нису превише трпељиво односили према коптској заједници у земљи. Нови египатски председник Мухамед Ал Мурси, као што се зна, био је руководилац политичког крила ове странке. Као далековиди политичар Мурси је обећао да ће бити председник за све становнике Египта, не само муслимане, већ и хришћане. Али унутар исламске заједнице земље данас постоје и радикални токови, као што су например салафити. Они не само да не признају постојање коптске цркве, већ сматрају да њени верници треба да приме ислам, а држава да оконча са хришћанством.
Између осталог, политички фактор, мада је и присутан, није главни у исхитреном избору будућег Папе, сматра председник Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски.
Компликовање односа између муслимана и хришћана у Египту стални је фактор и нема веза са изборима Папе, изузев када је у току крсташки рат, грађански рат на религиозној основи или нешто сасвим катастрофално. Ништа од тога у датом тренутку у Египту не видимо. Било која црква, и Коптска између осталог, није изузетак, има свој сопшствени ритам и своју логику деловања. Зато заказивање датума избора или његово померање је само ствар Коптске цркве.
Копти су једноставно коначно одредили кандиате и решили да више не одуговлаче процес избора, такву мисоа је изрекао за радио Глас Рсуије египатски новинар и социолог религије Мона Халил.
У савременом Коптској цркви постоје три врло утицајна клана. то су групе које предводе прилично утицајни епископи и претендују на патријаршијски престо. Коптши одлично схватају да будући поглавар њихове цркве треба да буде човек широких погледа, али компромисни. Данас унутар цркве постоји колосални проблем, нерешен до данас. Реч је о разводима међу верницима Коптима. Разводи су код њих забрањени, а једина варијанта брака код Египћана је црквени, религиозни брак. Због тога велики број Копта данас прелази у ислам. Овај проблем треба да реши нови поглавар. Ако нови Папа некако реши проблем, то ће веома оживети црквени живот Копта и дати им могућност да остају у оквиру своје цркве.
На данашњи дан на коптски престо претендују 2 епископа и 3 монаха. У завршни стадијум избора ће ући само тројица. Њихова имена ће бити написана на посебним листовима папира и бити смештена у специјални сребрни пехар. Коначно решње ће донети „непоткупни и непристрасни дечак“. Управо он ће извући једну од цедуља са именом новог патријарха Александријског и читаве Африке.
Извор: хттп://сербиан.рувр.ру/2012_10_22/Египатски-Копти-спремни-су-да-изаберу-свог-поглавара/Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.