Ко су истинити пророци

Живимо у претешким временима, временима туге и очајања, бесмисла и несрећа. Граница између добра и зла у срцу многих људи је ишчезла, па се све више ближњих окреће злу као лакшем начину да се постигне циљ у животу: почев од материјалног богаћења до политичке власти.

08.09.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Вести које стижу са ТВ-екрана, које доносе радио таласи или новине све су гора од горе: свуда ратови, катастрофе природне и друштвене, земљотреси, пожари, поплаве... Крвава убиства, од којих многа ритуално врше сатанске секте... Породица се распада, деца се отимају родитељској контроли, царује брачно неверство, разврат и проституција сваке врсте... Није нимало случајно да се у таквим временима људи питају: "Шта нам доноси будућност? Шта ће бити сутра? Какви нас догађаји чекају - да ли ће се ствари изменити набоље или ће бити још црње и горе него досад?"

На жалост, због духовне непросвећености или равнодушности према потрази за суштинским одговорима на ова питања, многи се обраћају мутним изворима астрологије, врачања, лажних пророштава, и на тај начин тону у још дубљу таму незнања. Будућност није нешто што могу предсказивати разни врачи погађачи; људски ум је немоћан да продре са оне стране временско-просторних координата које нас деле од света вечности.

Потребно је да тај, слаб и крхак, убоги умић човеков буде обасјан светлошћу која, као и свака светлост, одозго силази, од Небескога, Вечнога Ума, од Вечне и Небеске Премудрости Божје Која је овај свет и створила, привевши га Својом љубављу из непостојања у радост живота. Никакви Нострадамуси, Деда Милоје, Миље, Ваве, Клеопатре и њима слични немају веза са том Премудрошћу, јер не живе и не хране се Њоме.

Ко је та Премудрост Божја Која открива Својим слугама шта ће бити и учи их како да Њу, сушту Светлост, достигну?

Та Премудрост није нико други до Оваплоћени Смисао, Син Божји Који је постао Човек, Господ Исус Христос, и Који је, ради нас људи и ради нашег спасења, распет и васкрсао дарујући нам живот вечни. Он је, са Оцем и Духом Светим, створио свет; Он, са Оцем и Духом Светим, управља оним што је створено; Он зна и почетак и средину и коначни циљ свега што постоји, и открива то Својим верним следбеницима и пријатељима. Једино такви људи могу бити пророци.
Ко је пророк по учењу православне вере?

Руски богослов И. М. Концевич каже овако: "Кроз пророка се непосредно обелодањује воља Божја, и зато је његов ауторитет безграничан. Пророчка служба је - нарочити благодатни дар, дар Духа Светога (харизма). Пророк поседује нарочити духовни вид (прозорљивост). Пред њим границе простора и времена као да се размичу, својим духовним погледом он не само да види садашње, него и будуће догађаје, види њихов духовни смисао, види душу човекову, његову прошлост и будућност. Такав високи призив не може а да не буде спојен с високим етичким нивоом, са чистотом срца, личном светошћу".

По "Учењу Дванаесторице апостола", древном хришћанском спису, прави пророкује онај који има "нарав Господњу": пун светости, љубави, чистоте, кротости и смирења, а у исто време силан у речи и делу.

Истински пророци говоре Истину, а не чешу људе по ушима; истински пророци не узимају новац за своја прорицања, и не баве се никаквим гатањем (шоља, карте, хороскоп, длан, итд; свако гатање је, зна Црква, демонска вештина.)

Уз то, пророци нису пуки погађачи будућих догађаја; пре свега и изнад свега, они су сведоци Божјег присуства у једном народу и његовој историји, разобличитељи зла и покварењаштва својих ближњих и они који зову на покајање, јер се приближило Царство Небеско. Као такви, они су неомиљени тамо где делују, и често бивају убијени (пророк Исаија преструган тестером, Јеремија убијен камењем, Језекиљ растргнут коњима на репове, Јован Крститељ мачем посечен). Главу свих Пророка, очовечену Божанску Истину, Христа, истиномрсци су на Крсту распели.

Господ Своју вољу не јавља само преко људи, него и преко чудотворних икона, разних знамења у црквама и манастирима, виђења која бивају побожним људима, природних догађаја и на многе сличне начине. Зато ћемо у овом излагању православних пророчанства о Србима поменути и оваква знамења времена.

Из књиге Православље и сектеKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.