Московски универзитет за нуклеарна истраживања отвара богословско одјељење

Једна од најпрестижнијих научних установа у Русији, Национални универзитет за нуклеарна истраживања, познат као МИФИ, отвориће одјељење за богословске студије.

29.10.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Московски универзитет за нуклеарна истраживања отвара богословско одјељењеЈедна од најпрестижнијих научних установа у Русији, Национални универзитет за нуклеарна истраживања, познат као МИФИ, отвориће одјељење за богословске студије.
На челу одјељења налазиће се Митрополит волоколамски Иларион, предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије. По ријечима протојереја Владимира Шмалија, професора Московске духовне академије, идеја за овај пројекат потекла је након посјете Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије Кирила 2010. године. МИФИ је у прошлости одржавао курсеве физике, хемије и астрономије за студенте богословских школа, а сада ће хришћански научници „узвратити“ курсевима о историји Цркве, догматици и хришћанској умјетности. Ова предавања неће бити обавезна и, како напомињу из Универзитета, неће спречавати студенте да изразе различита или супротна мишљења, а вјерска увјерења неће бити услов за њихово похађање.
Истовремено, Црква припрема документ на тему „Баланс између вјере и науке“, а ново богословско одјељење би требало да студентима пружи здраво хришћанско виђење стварности „у коме вјера и разум нису супротстављени“, саопштено је из Патријаршије.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.