Откривени древни текстови у Манастиру свете Катарине

Монах Јустин, библиотекар Манастира свете Катарине на Синају, и Мајкл Б. Тот, директор Палимпсест програма, покренули су фасцинантан пројекат истраживања 1000 до 2000 година старих рукописа. Они ће представити свој пројекат 12. новембра 2012. у Националном архиву САД-а у Вашингтону. Ова презентација биће директно преношена преко интернета.

14.09.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Откривени древни текстови у Манастиру свете КатаринеМонах Јустин, библиотекар Манастира свете Катарине на Синају, и Мајкл Б. Тот, директор Палимпсест програма, покренули су фасцинантан пројекат истраживања 1000 до 2000 година старих рукописа. Они ће представити свој пројекат 12. новембра 2012. у Националном архиву САД-а у Вашингтону. Ова презентација биће директно преношена преко интернета.
Отац Јустин и г. Тот говориће о открићу древних текстова помоћу напредне спектралне методе. Манастир свете Катарине има веома значајну колекцију рукописа, од којих најстарију потичу из 4. вијека. Будући да су материјали у то доба били веома ријетки, уобичајено је било да се оригинални текстови бришу да би се преко њега исписао нови текст. Манастирска библиотека има велики број оваквих рукописа из којих се, помоћу спектралне методе, сада може прочитати и оригинални слој текста.
Научници и технички експерти сарађују са архиепископом Дамјаном и монасима у истраживању богате манастирске колекције палимпсеста.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.