Паника у Православној цркви Грчке

Православна црква Грчке забринута је након објављивања инФормације Централних пореских органа те земље да неки грчки митрополити на својим банковним рачунима у земљи и иностранству имају милионе евра којима се не зна порекло, јавила је Верска информативна агенција (ВИА).

03.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Паника у Православној цркви ГрчкеПравославна црква Грчке забринута је након објављивања инФормације Централних пореских органа те земље да неки грчки митрополити на својим банковним рачунима у земљи и иностранству имају милионе евра којима се не зна порекло, јавила је Верска инФормативна агенција (ВИА).
Првојерарх Јеромин позвао је власти да обелодане податке како би се сазнала истина, а сам Синод ће, како је најављено, о томе расправљати 10. децембра. Централни порески органи обелоданили су недавно да два митрополита имају на својим рачунима више од пет милиона евра, што су они демантовали истакавши да је реч о инсинуацијама. То је изазвало пометњу међу митрополитима, па је Свештеничко удружења затражило да се Синод што пре позабави том темом.
Јавност, као и поједини медији замерају што се Цркви не жури да се сазна истина да ли заиста међу клирицима постоје милионери.
Познати митрополит димитријадијадијски (Волос) Игнатије изјавио је тим поводом да није спреман да "стави руку у ватру" баш за сваког архијереја и поручио да оно што не ваља треба уклонити, али да то не буде на основу шпекулација.
Мтрополит Пиреја, СераФим, самоиницијативно је објавио стање са свог рачуна на коме има "нешто мало новца".
Митрополт тесалотидоски Кирил, за кога је јављено да је један од милионера, тврди да је то лаж и да он на једном рачуну има 35.000 , на другом 122, а на трећем 50 евра.
Перистеријски митрополит Хризостом, архијереј радничке атинске четврти Перистери, у медијима поменут као "богаташ", тврди да то није тачно и да не зна како је сумња пала на њега. Он је позвао оне који мисле или знају другачије да то докажу властима.
Митрополит месогодојски Николај упутио је првојерарху, архиепископу Јерониму писмо у коме жали што је у друштву настао "неморални рат против цркве, незамислива драма, клевете, двосмислености и провокативне гласине". Он је позвао Јеронима да предузме нешто конкретно како би прекинуо гласине или би се доказало да је то тачно.

 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.