Петровски пост

Данас почиње Петровски пост који траје до празника двојице првоврховних апостола, Петра и Павла, 12. јула. За православне који се држе новог календара овај пост траје до 29. јуна, када је за њих Петровдан.

12.06.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Петровски постДанас почиње Петровски пост који траје до празника двојице првоврховних апостола, Петра и Павла, 12. јула. За православне који се држе новог календара овај пост траје до 29. јуна, када је за њих Петровдан.
Почетак овог поста зависи од датума Ускрса и Духова. Васељенски сабор је одредио, да он почиње недељу дана после Духова. Ако које године Ускрс бива између 5. и 8. маја, онда Петровског поста код новокалендарских православаца уопште нема. Код старокалендараца може да траје најмање недељу дана, а највише шест седмица.
Овај пост се сматра „блажим“, као и Божићни. Допуштено је за храну узимати рибу, сем среде и петка. Риба се једе и на Ивандан који је током овог поста, 7. јула, ма у који дан недеље падао. Код православних народа, који живе на југу, у време овог поста има већ разног поврћа, а и воћа, док тога код Руса, Пољака, Финаца још нема. Руси радо једу рибу, када је то допуштено, кажу да је то и због тога, пошто се апостол Петар (не и Павле), као и већина других апостола, бавио риболовом.
Петровски пост уведен је у првим временима хришћанства,у време цара Константина Великог ( 337), прво у Риму, када је тамо подигнута базилика посвећена апостолским првацима, а потом и у Цариграду, истим поводом. На Истоку је од тада уобичајено да се пре њега пости, док на Западу та пракса није уведена. О овом посту од четвртог века говоре светитељи: Атанасије Велики, Амвросије Медиолански, касније и Лав Велики и Теодорит Тирски.
Извор: Задужбина Св. Јелисавете ФјодоровнеKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.