Православна црква Албаније не признаје резултате пописа

Православна црква Албаније не признаје резултате пописа становништва 2011. године. Организација грчке мањине “Омониа”, такође, одбацује резултате пописа као “фалсификат” и најављује да ће сама спровести попис Грка.

16.12.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Православна црква Албаније не признаје резултате пописаПравославна црква Албаније не признаје резултате пописа становништва 2011. године. Организација грчке мањине “Омониа”, такође, одбацује резултате пописа као “фалсификат” и најављује да ће сама спровести попис Грка.
Представник православне цркве Албаније саопштио је да су подаци пописа становништва 2011. године, које је објавио Статистички институт, “нереални и неприхватљиви”. Црква ће ових дана изаћи тим поводом са званичним саопштењем које ће потписати поглавар, архиепископ Тиране и целе Албаније, Анастасије, преноси Верска информативна агенција.
Организација грчке мањине “Омониа” такође одбацује резултате пописа као “фалсификат”, тврди да су они на штету не само Грка, већ и православних мањина – Македонаца и Црногораца. Тражи се да резултате не призна албанска влада као ни међународна заједница. “Омониа” ће сама спровести попис Грка.
Према званичним подацима, у Албанији има 24.360 Грка, што је 0,54 одсто становништва, а грчки је матерњи језик за 0,15 одсто. Укупан број становника износи 2,8 милиона. Подаци да у земљи живи по 8.000 Рома и Цинцара, доводе се такође у питање.
Непозната је структура 14,07 одсто становника који нису декларисали своју етничку припадност. За 98,77 одсто становника албански је матерњи језик.
Званичници и медији у Тирани истичу да резултати оповргавају тврдње “одређених кругова” да у Албанији живи и до 300.000 Грка.
Медији у Грчкој податке са пописа становништва у Албанији не сматрају веродостојним.
 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.