Призив Светог Духа на почетку школске године

Београдски храм светог апостола и јеванђелисте Марка 9. септембра 2012. године био је место велике духовне радости за ђаке, наставнике, родитеље и све оне који доприносе образовном и васпитном систему у српској престоници.

10.09.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Призив Светог Духа на почетку школске годинеБеоградски храм светог апостола и јеванђелисте Марка 9. септембра 2012. године био је место велике духовне радости за ђаке, наставнике, родитеље и све оне који доприносе образовном и васпитном систему у српској престоници. Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринија, свету архијерејску Литургију са чином призива Светог Духа на почетку нове школске године служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Атанасије, председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.
Епископу је у велелепном храму светог Марка, који је испунило око 1500 ученика београдских школа и вероучитељима, наставницима, учитељима и родитељима, саслуживао клир светомарковског храма и свештенцици из Катихетског одбора. Овај велики духовни догађај је окупио ђаке из готово свих београдских основних и средњих школа, укључујући и ђаке из школа за децу која болују од церебралне парализе и других сметњи у развоју, као и школа које наставу изводе у болницама и кућној настави.
Светој Литургији присуствовали су г. Милета Радојевић, директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са Црквама и традиционалним верским заједницама; г. Зоран Костић, помоћник министра просвете; и г. Зоран Алимпић, представник градске власти.
На Литургији су одговарала два хора - храмовни и дечји хор „Свети Симеон Богопримац“, који је састављен од ђака веронауке Основне школе ,,Васа Пелагић” у Котежу.
У пригодној беседи Владика Атанасије је поздравио ученике београдских школа, пожелевши им много успеха и у овој школској години. Епископ није крио своју радост бројем сабраних београдских основаца и средњошколаца, због тога је управо тај број потврда колико Црква улаже напора и труда да подржи своје младе на њиховом образовно-васпитном путу узрастања. Родитељима, вероучитељима, наставницима и учитељима се захвалио на несебичном залагања у васпитању нашег подмладка. Истакао је значај похађања часова веронауке: - Веронаука је дародавац најубојитијег оружја, а то је сила Речи Божје. Ако тако наоружану омладину будемо недрили у своме народу, наш опстанак и трајање неће се доводити у питање.
Владика је овом приликом присутнима пренео благослов Патријарха српског, закључивши да ће Српска Православна Црква увек придавати велики значај образовању и васпитању деце. Г. Милета Радојевић, директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са Црквама и традиционалним верским заједницама, истакао је велику радост због оног што је видео у храму светог Марка. Он је указао на велики значај који има веронаука као школски предмет и изнео очекивања да ће млади који стоје испред њега, са оваквим образовањем и васпитањем које им се пружа, успети да још успешније воде нашу Србију и омогуће њеном напаћеном народу срећан и достојанствен живот. Овом приликом г. Радојевић је похвалио рад вероучитеља у српској престоници.
Светој Литургији су присуствовали и овогодишњи ученици генерације београдских основних школа са својим вероучитељима које је Епископ Атанасије посебно поздравио и даривао. На крају литургијског сабрања, Епископ је свим ученицима уз благослов поклонио мали православни молитвеник.
Презвитер Јован БабићKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.