Река верника слила се у цркве

По неуобичајено топлом времену за ово доба године прослављен је Божић у Торонту. У црквама, на јутарњим литургијама, осетно се приметила не само радост већ и опуштеност, јер је Божић “пао” у викенд што је, за православне вернике северно америчке дијаспоре, од велике важности. Наиме, иако на папиру све функционише како треба, у пракси није реткост да се за Божић не може добити слободан дан.

09.01.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

По неуобичајено топлом времену за ово доба године прослављен је Божић у Торонту. У црквама, на јутарњим литургијама, те у домовима, радост Христовог рођења подељена је у породици, са кумовима и пријатељима. Посебну ноту радости и опуштености било је лако уочити, јер Божићне свечаности су се ове године прослављале у току викенда. За припаднике православне вере у Торонту то када "пада" Божић од велике је важности.
Нерадни дани су права благодет, јер нема објашњавања на послу, убеђивања са претпостављенима и изостанака деце из школе. Наиме, иако на папиру све функционише, у пракси није реткост да се за Божић не може добити слободан дан.
Идилу би ове године употпунио снег кога нема, а и одсуство снега и хладноће за време Божићних празника не тумачи се као најбољи знак. Ипак, све је било много лакше без хладноће и белог покривача.
У петак, на Бадње вече, већ по традицији слила се река верника и парохијана у своје цркве. У храму Сабора свих светитеља у Мисисаги литургију су служили свештеници Првослав Пурић и Љубо Рајић. После литургије, бадњак је изнет и запаљен пред црквом. Уследила је посна вечера у Српском центру.
Посматрачу би сигурно запео за око велики број деце и младог света у цркви и око ње. Најмлађи су се у црквеном дворишту играли у специјално за њих направљеном забавном парку са љуљашкама и клацкалицама, што је заиста својеврстан куриозитет, јер је у јануару у Торонту врло тешко замислити било какву активност која се дешава ван затвореног простора, а да није реч о клизању, санкању или скијању.
У расејању, бар оном канадском, црква је за младе и место окупљања и дружења. Почне то на Бадње вече, а настави се на божићној забави која се сваке године одржава у Српском центру, где се искупе целе екипе из суседства или из школе.
Камиони пуни бадњака
Бадњаци су могли да се преузму у цркви целог дана, одмах после јутарње литургије. Народ је испразнио припремљене вреће, а од председника црквено-школске општине у Мисисаги, Цвике Видаковића сазнали смо да је читав камион бадњака припремљен за храм Сабора свих светитеља.
Срби испунили храмове
И православни верници Аустралије и Новог Зеланда прославили су божићни празник, а за бадње вече најпре су дошли у своје храмове по бадњак.
Ове бадње вечери, било је посебно мирно у српским православним црквама Западне Аустралије, где су свештеници и парохијани одавали пошту доајену свештеника проти Петру Радошу који је преминуо неколико дана раније.
Ове године, доносимо снимке с обележавања бадње вечери у Перту и Мелбурну. У Перту смо, уз остале, затекли чак четири генерације породице Бодеграјац - најстаријег Јевросима, сина Душана, унука Ђорђа и праунука Стефана.
Овде је био и Зоран Вукмановић који је кући понео гранчицу бадњака. Код куће, за породицу и пријатеље припремио је цело прасе.
На сам Божић, одржан је велики број забава у српским организацијама и клубовима. Извештаје с тих догађања објавићемо у сутрашњем броју "Вести".Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.